Foto: LETA

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems trešdien, 18. maijā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā atvainojās par 28. aprīlī Saeimas sēdē sacīto par deputāta Riharda Kola tēvu, bet komisija tik un tā lēma piemērot Gobzemam sodu par deputāta ētikas pārkāpumiem – izteikt rakstisku brīdinājumu.

Iepriekš Kols aicināja komisiju vērtēt Gobzema izteikumus Saeimas sēdes debatēs šā 28. aprīlī, kuru laikā Gobzems "nepamatoti un nesaistīti" vērsies pie Kola, spekulējot par viņa tēva Jāņa Kola ieņemamo amatu un par to saņemto atalgojumu. Papildus deputāts Gobzems savas uzstāšanās laikā izdarījis nepārprotamus mājienus, ka Kola politiskā darbība ir tiešā veidā rezultējusies tajā, ka viņa tēvs ir ieguvis savu amatu. Tāpat debašu laikā Gobzems nepatiesi apsūdzējis Kola tēvu "OIK zagšanā".

Trešdien notikušajā komisijas sēdē Gobzems atvainojās Kolam par Saeimas sēdē sacīto. Vienlaikus Gobzems aicināja savu rīcību parlamenta sēdē skatīt kontekstā ar citiem apsvērumiem. Viņš stāstīja, ka, kāpjot Saeimas tribīnē, Gobzems tika provocēts ar starpsaucieniem no zāles, lai deputātu "izsistu no domas".

"Man nevajadzēja reaģēt uz Rihardu Kolu, bet reaģēju, jo viņš man veltīja starpsaucienu, izsitot mani domas, tādējādi izraisot dusmas. Es atvainojos, ja kādu aizskāru. Atvainojos par to, ko pateicu dusmās," sacīja Gobzems.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) pauda izbrīnu, ka Gobzems kā pieredzējis advokāts ticis "izsists no domas". Kursīte-Pakule atzina, ka ikvienam ir tiesības paust savu viedokli, piebilstot, ka deputāta vārda brīvību ierobežo Saeimas deputāta ētikas kodekss.

"Ja jums šķiet, ka varat translēt visas savas prātā iešāvušās domas, jums kā profesionālam advokātam jāapzinās, ka jums par to var nākties atbildēt Saeimas kārtības rullī noteiktajā kārtībā," teica komisijas vadītāja.

Gobzems piebilda, ka viņš Saeimā regulāri tiekot apsmiets, pat saukts par narkomānu un pajoliņu. Kursīte-Pakule aicināja deputātu šādos gadījumos rakstīt iesniegumu ētikas komisijai, tomēr Gobzems uzsvēra, ka viņš nav "sūdzambībele, bet vīrišķīgs vīrietis, un man tas ir jānorij".

Deputāts Raivis Dzintars (NA) atzina, ka viņš "nejūt", ka Gobzema atvainošanās bijusi patiesa, tā drīzāk bijusi formāla. Vienlaikus Dzintars novērtēja Gobzema "progresu attieksmē", tāpēc viņš rosināja nesodīt Gobzemu ar bargāko iespējamo sodu, bet gan sodīt rakstiska brīdinājuma nolasīšanu Saeimas sēdē. Komisija atbalstīja Dzintara priekšlikumu.

Gobzems par deputāta ētikas pārkāpumiem iepriekš jau ticis izslēgts no Saeimas sēdēm.

Pērn septembrī Saeimas deputāti atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšlikumu sodīt Gobzemu ar izslēgšanu no sešām parlamenta sēdēm par Saeimas kārtības ruļļa pārkāpšanu. Sods tika pamatots ar Gobzema rīcību, 2. septembrī ierodoties uz Saeimas sēdi un neuzrādot Covid-19 sertifikātu vai testu, tādējādi izjaucot Saeimas klātienes sēdes norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!