Foto: F64
Atsaucoties sabiedrības aicinājumam, Valsts kultūrkapitāla fondā izveidota mērķprogramma "Nacionālie dārgumi", aicinot sabiedrību un mecenātus ziedot, lai arī turpmāk saglabātu nacionālās vērtības, piektdien žurnālistiem norādīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK).

Ziedojuma konts atvērts "Swedbank", LV02HABA0551010426220.

Jau ziņots, ka ceturtdiem vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevies lokalizēt ap plkst.4. Nopostīta ap 3200 kvadrātmetru liela platība.

Ugunsgrēku pilnībā likvidēt izdevās šodien plkst.14.21.

No uguns dzēšanas darbiem cietuši trīs Rīgas pilī esošie muzeji - Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un tā krājums, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājums, kā arī Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja Ārzemju kolekcijas krājums.

Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters minēja, ka tālāk notiekošajam ar muzejiem ir iespējami divi attīstības scenāriji. Viens no tiem paredz, ka gadījumā, ja izdodas atjaunot visas komunikācijas, tad muzeji daļēji turpina savu darbu esošajās telpās Rīgas pilī, bet otrs variants paredz, ka muzeji pilnībā tiek evakuēti.

"Muzeju palikšana esošajās telpās būtu salīdzinoši vienkāršāks un lētāks variants. Pilnas evakuācijas gadījumā būtu nepieciešami 3,3 miljoni latu, kas ir ļoti ievērojama summa. Ja muzeji varēs saglabāt savu līdzšinējo darbību esošajās telpās, tad izmaksas būs ievērojami mazākas. Tas, kurš no scenārijiem tiks izraudzīts, būs atkarīgs no tehnisko ekspertu slēdziena," sacīja Lielpēters.

Jaunzeme-Grende akcentēja, ka darbs, lai apzinātu kopējo summu, nupat tikai sācies. Veicamā darba apjoms ir ļoti nozīmīgs.

Lielpēters informēja, ka no kopējām Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpām ūdens skāris un līdz ar to arī nelietojama ir puse no muzeja telpām. Līdzīgi platību ziņā no ūdens cietis Rakstniecības un mūzikas muzejs.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane pauda nožēlu par to, ka cietis viens no nozīmīgākajiem valsts kultūras un arhitektūras pieminekļiem, turklāt šis objekts bija atjaunošanas stadijā un lielāka daļa, kas cietusi ugunsgrēkā, ir Rīgas pils priekšplis daļa, kurā jau bija sākti atjaunošanas darbi.

Visa Rīgas pils ir apdrošināta, tāpat ir īpašuma apdrošināšana un visa veida celtniecības riska apdrošināšana. Šobrīd apdrošinātāji atrodas objektā un veic apsekošanas darbus. Lai apzinātu ugunsgrēka nodarītos zaudējumus, VNĪ izveidojusi apsekošanas komisiju, kurā piedalīsies neatkarīgie būvinženieri un būveksperti.

Tiklīdz komisija būs veikusi savu darbu, VNĪ varēs plānot tālāko rīcību gan jau saistībā ar esošo projektu, gan ar avārijas seku likvidēšanu.

Savukārt Lielpēters norādīja, ka piektdien jau apsekotas Rīgas domes telpas, kas tiek piedāvātas muzeju krājumu izmitināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!