Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits atbalsta atvieglojumu pret Covid-19 vakcinētām personām ieviešanu, taču vienlaikus viņš mudina sekot līdzi, kā attīstās saslimstība ar Covid-19.

Jautājums par atvieglojumiem vakcinētām personām tiek diskutēts visā Eiropā, piektdien pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu (JV) atzīmēja Levits. "Man šķiet, ka tas, ko valdība bija nesen apspriedusi, ir ļoti loģiski atvieglojumi, bet, protams, vispirms ir jāskatās, ko saka zinātnieki. Viņi arī nav īpaši vienoti," turpināja prezidents.

Levits atzīmēja, ka atvieglojumi ir nepieciešami. Tie radīs zināmu vilkmes efektu tiem cilvēkiem, kuri nav izvēlējušies, vai vakcinēsies. "Tagad masu vakcinācija ir sākusies. Faktiski katrs, kurš grib, var tikt vakcinēts," atzīmēja Valsts prezidents.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, vai uzsāktie soļi, ieviešot atvieglojumus vakcinētajiem, kad vakcinācijas aptvere ir tik zema, nevar radīt situācijas, kuras veiksmīgi varētu apstrīdēt Satversmes tiesā, Levits norādīja, ka ierobežojumiem ir jābūt proporcionāliem.

"Ja gadījumā situācija ir tāda, ka šī bīstamība, kas iziet no vakcinētām personām, ir mazāka, tādā gadījumā arī šiem ierobežojumiem ir jābūt mazākiem. Tas izriet no Satversmes," turpināja Valsts prezidents, atsaucoties uz Satversmes 116. pantu, kas paredz, ka personas tiesības atsevišķos gadījumos var ierobežot, lai "lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību".

"Ierobežojumi bija nepieciešami un ir nepieciešami, lai mazinātu saslimstību. Bet tagad, kad ir pietiekoši daudz vai drīz būs pietiekoši daudz cilvēku vakcinēti, tādā gadījumā attiecībā uz šīm personām šie ierobežojumi var tikt uzskatīti, ka tie vairs nav vajadzīgi. Ja tie turpinās, tādā gadījumā tā varētu būt juridiska problēma," klāstīja Valsts prezidents.

Šis virziens – radīt pakāpeniskus atvieglojumus vakcinētām personām – ir solis ceļā uz normalitāti, paredzēja Levits.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien, 13. maijā, vienojās par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, tomēr par konkrētiem pasākumiem vēl turpināsies diskusijas.

Veselības ministrija (VM) rosināja pakalpojumu pieejamības un ierobežojumu atcelšanas vakcinētām personām sadalīt četros soļos.

  • pirmais solis paredz, ka vakcinētiem cilvēkiem tiek piemēroti tādi paši izņēmumi kā personām, kas pārslimojušas Covid-19;
  • otrajā solī tiek noteikti individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas atvieglojumi slēgtos, kontrolētos kolektīvos;
  • trešais solis paredz atvieglojumus individuālu pakalpojumu sniegšanai, ņemot vērā godīguma un kontroles riskus;
  • ceturtais solis paredz plašākus atvieglojumus pulcēšanās ierobežošanai, pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai.


Paredzēts, ka nākamie soļi tiks ieviesti, kad tiks sasniegta lielāka sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 aptvere, samazinoties arī saslimstības rādītājiem.

Jaunie atvieglojumi ļaus vakcinētiem cilvēkiem, atgriežoties no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kā arī Šveices un Lielbritānijas, neievērot pašizolāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!