Foto: LETA
Valdība ceturtdien, 13. maijā, vienojās par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, tomēr par konkrētiem pasākumiem vēl turpināsies diskusijas.

Veselības ministrija (VM) rosināja pakalpojumu pieejamības un ierobežojumu atcelšanas vakcinētām personām sadalīt četros soļos.

  • Pirmais solis paredz, ka vakcinētiem cilvēkiem tiek piemēroti tādi paši izņēmumi kā personām, kas pārslimojušas Covid-19;
  • otrajā solī tiek noteikti individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas atvieglojumi slēgtos, kontrolētos kolektīvos;
  • trešais solis paredz atvieglojumus individuālu pakalpojumu sniegšanai, ņemot vērā godīguma un kontroles riskus;
  • ceturtais solis paredz plašākus atvieglojumus pulcēšanās ierobežošanai, pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai.

Paredzēts, ka nākamie soļi tiks ieviesti, kad tiks sasniegta lielāka sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 aptvere, samazinoties arī saslimstības rādītājiem.

VM portālam "Delfi" norādīja, ka jaunie atvieglojumi ļaus vakcinētiem cilvēkiem, atgriežoties no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kā arī Šveices un Lielbritānijas, neievērot pašizolāciju.

Šādā gadījumā būs jāuzrāda ārstniecības iestādes apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar vakcīnu, ko ir atzinusi Eiropas Zāļu aģentūra (un tās atzītas ārvalstu iestādes) vai Pasaules Veselības organizācija. Šādu apliecinājumu cilvēks bez maksas iegūst ārstniecības iestādē, kur veikta vakcinācija, savukārt ar laiku šādu izziņu aizstās digitālais sertifikāts.

Kā norādīts VM projekta anotācijā, kas bija iesniegta izskatīšanai ceturtdienas valdības sēdē, attiecībā uz vakcinētas personas statusu, personām ieceļojot Latvijā, ir atšķirīga pieeja, nekā paredzot izņēmumus personām, kas neizbrauc no valsts. Šobrīd nav pierādījumu, ka "Vaxzevria" ("AstraZeneca") viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar SARS-CoV-2 paveidu, un, tā kā vairākās valstīs ārpus Latvijas šis jaunais vīrusa paveids ir izplatīts, lai novērstu šī koronavīrusa paveida ievešanu Latvijā, tiek noteikts, ka par pilnīgi vakcinētu tiek uzskatīta persona, kurai aizsardzību nodrošina divas vakcīnas devas, uzsvēra ministrijā.

Ņemot vērā, ka dažādās valstīs šobrīd ir izplatīti dažādi Covid-19 paveidi, kas ir daudz infekciozāki un pret kuriem vakcīnas iedarbība ne vienmēr ir pietiekami efektīva, ir jāparedz, ka šajos gadījumos par pilnu vakcinācijas kursu var uzskatīt tikai vakcināciju atbilstoši vakcinācijas instrukcijai 15 dienas pēc abu vakcīnas devu saņemšanas vai "Johnson & Johnson" izstrādātās vakcīnas "Janssen" gadījumā - ar vienu vakcīnas devu, norādīts anotācijā.

Pašizolācija, atgriežoties Latvijā, joprojām būs jāievēro cilvēkiem, kuri būs bijuši trešajās valstīs. Šāds nosacījums būs spēkā, jo daļā šo valstu izplatās jauni vīrusa paveidi un ļoti svarīgi ir nepieļaut šo celmu izplatību Latvijā, skaidroja ministrijā.

Aprīļa beigās valdība lēma, ka pilnībā vakcinēti cilvēki var neveikt rutīnas skrīninga testu darba pienākumu veikšanai. Tas attiecas, piemēram, uz mediķiem, sociālās aprūpes centros nodarbinātajiem un skolotājiem.

Savukārt pēc nedēļas Ministru kabinets varētu spriest par nākamajiem soļiem. Viens no Veselības ministrijas piedāvājumiem paredz ieviest izņēmumus sejas masku lietošanai darba vietās, kur vienā telpā atrodas ne vairāk kā 20 cilvēki, kuri visi ir vakcinēti. Tā ir kontrolēta vide, kur darba devējs var uzņemties atbildību par darbinieku drošību, uzticēt kādam pārbaudīt, vai visi klātesošie vakcinēti, atzīmēja ministrijā.

Diskusijas par papildu priekšrocībām iespējamas, palielinoties vakcinēto cilvēku skaitam. Prognozes liecina, ka jūnija beigās vakcīnas pirmo devu varētu būt saņēmusi vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju vecuma grupā virs 16 gadiem, savukārt abas vakcīnas devas – aptuveni 40%. Tas ļaus ieviest izņēmumus pulcēšanās ierobežojumiem, pakalpojumu saņemšanai un pasākumu apmeklēšanai. Līdz tam arī būs ieviesti digitālie risinājumi, lai būtu ērtāk apliecināt vakcinācijas faktu, apgalvoja ministrijā.

Preses konferencē pēc ceturtdienas valdības sēdes, jautāts, vai atvieglojumu ieviešana vakcinētiem cilvēkiem neradīs sabiedrībā diskriminācijas risku, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka no diskriminācijas riska ir jāizvairās. Tāpat viņš norādīja, ka šis jautājums tiek plaši apspriests daudzās valstīs un diskutēts arī Eiropas Savienības līmenī.

Kariņš uzsvēra, ka vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga, tomēr ir jārada apstākļi, lai cilvēki, kuri kaut kādu iemeslu dēļ vēl nav vakcinējušies un šaubās par vakcinēšanos, redzētu, kādas priekšrocības sniedz vakcinācija.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sacīja, ka par šo jautājumu ir valdībā diskutēts un, ziņojot par atvieglojumiem, tika uzsvērts aspekts, ka tiem jābūt ieviestiem pakāpeniski, mazinot diskriminācijas iespējamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!