Lai jaunieši saņemtu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā, viņiem vairs nebūs jāiesniedz izziņa no mācību iestādes Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).
To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā jaunā kārtība, kas nosaka elektronizētu datu apmaiņu starp mācību iestādēm, Latvijas izglītības informācijas sistēmu un VSAA.

Tas nozīmē, ka informāciju par mācībām VSAA iesniegtu nevis pats cilvēks, bet mācību iestādes elektroniskā veidā. Tas gan palielinātu pabalsta saņēmēju ērtības, gan samazinātu dokumentu apjomu.

Izstrādātā kārtība paredz arī datu aktualizāciju reizi divās nedēļās. Tas novērstu gadījumus, kad pabalsti tiek pārmaksāti novecojušas informācijas dēļ.

Lai īstenotu šo kārtību, Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāizveido Latvijas izglītības informācijas sistēma un jānodrošina informācijas elektroniskā iesniegšana VSAA.

Šādas kārtības ieviešanu paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību. Grozījumus šodien, 18.septembrī, apstiprināja valdība.

Jauno kārtību paredzēts izmēģināt pilotprojekta veidā Rīgā un Ventspilī jau šogad, bet pilnībā to plānots nodrošināt no nākamā gada 1.septembra.

Atgādinām, ka jaunieši, kuri zaudējuši vienu vai abus apgādniekus, pēc 18 gadu sasniegšanas valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu turpina saņemt, ja viņi mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav vecāki par 20 gadiem vai arī studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem.

Šobrīd pastāvošā kārtība nosaka, ka, lai turpinātu saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā, cilvēkiem katru mācību gadu ir jāiesniedz VSAA izziņa no attiecīgās mācību iestādes, kurā jaunieši mācās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!