Svētdien, 30.novembrī Rīgas Doma baznīcā notiek Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskapa Jāņa Vanaga konsekrācijas - ievešanas amatā - desmit gadu jubilejas Pateicības dievkalpojums.
LELB ārkārtas Sinodē 1993.gada 26.janvārī Vanags tika ievēlēts par arhibīskapu un tā paša gada 29.augustā Rīgas Domā konsekrēts arhibīskapa amatā, kuru pirms tam pildīja traģiski mūžībā aizgājušais arhibīskaps Kārlis Gailītis.

Konsekrācijas dievkalpojumā Jānis Vanags devis īpašu solījumu "uzraudzīt baznīcu un draudzes un atbildēt par to, ka Dieva vārds tiek pasludināts tīri un skaidri, Sakramenti pareizi pārvaldīti un to žēlastība lietota pēc Dieva gribas". Solījumi arī nosaka, ka "bīskapam ir jāordinē, jāvizitē, jāapmeklē, jādod padoms, jāuzklausa, jālemj; visā, ko viņš dara, viņam jāstiprina Dieva tauta, jātulko laiku zīmes un jāliecina par Dieva varenajiem darbiem visā radībā".

Vanags 1976.gadā absolvēja Liepājas 5.vidusskolu, bet 1982.gadā - Latvijas Valsts Universitātes Ķīmijas fakultāti. LELB Teoloģijas semināru Vanags absolvējis 1989.gadā.

No 1982. līdz 1985.gadam viņš strādājis par ķīmijas un fizikas skolotāju Rīgas Viļa Lāča vārdā nosauktajā 31.vidusskolā.

1985.gada 1.decembrī viņš ordinēts mācītāja amatā. Kalpojis Saldus Sv.Jāņa, Saldus M.Lutera, Gaiķu, Skrundas, Lutriņu draudzēs.

Šobrīd arhibīskaps ir vairāku LELB padomju un komisiju loceklis, kā arī Lutera akadēmijas Kuratorijas un Latvijas Jūrnieku misijas valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!