Foto: AFP/Scanpix
Nodibinājums ”Dzīvnieku drauga fonds” un dzīvnieku patversme ”Dzīvnieku draugs” aicina ceturtdien atzīmēt Vispasaules dzīvnieku dienu, šogad īpaši pieminot miljardus lauksaimniecības dzīvnieku, kuri ik gadu visā pasaulē cieš un atdod savas dzīvības, lai cilvēks iegūtu gaļu, olas, pienu un citus pārtikas produktus, informēja "Dzīvnieku Draugs" sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Karnīte.

Par šā gada Vispasaules dzīvnieku dienas moto izvirzīts aicinājumu ”Pabarot pasauli bez ciešanām”, mudinot sabiedrību atcerēties, ka lauksaimniecības dzīvnieki ir ne tikai ražošanas līdzekļi, bet dzīvas būtnes, kam piemīt inteliģence un saprāts, kas var ciest no sāpēm un stresa, kas spēj just prieku un bēdas, baudīt dzīvi, rūpēties viens par otru.

Šī tēma ir īpaši aktuāla Latvijā, kur pēdējos gados pieļautas būtiskas atkāpes no līdz šim augstajiem dzīvnieku labturības standartiem un ir vērojama tendence upurēt dzīvo būtņu intereses šaurām biznesa interesēm, aizbildinoties ar apšaubāmiem ekonomiskiem ieguvumiem, uzsver dzīvnieku draugi.

”Uzkrītoši šādu lēmumu piemēri ir reliģiskās kaušanas atļaušana, neraugoties uz sabiedrības protestiem, vēlme pretēji Eiropas Savienības rekomendācijām atļaut nežēlīgu jēru kastrācijas un astu amputācijas metodi, iecere ārvalstu tūristu piesaistei atļaut medības ar lokiem un citas. Tikai pēc ES sankciju draudiem Latvija atteicās no domas vairākiem gadiem atlikt uzlaboto vistu sprostu ieviešanu, lai gan šim procesam jau tāpat bija noteikts ļoti ilgs pārejas periods, savukārt kažokzvēru dzīves apstākļu uzlabošanu Latvija tā arī nav uzsākusi, lai gan attiecīgā konvencija ratificēta jau 2007.gadā,” teikts paziņojumā medijiem.

Starptautisko dzīvnieku aizsardzības organizāciju dati liecina, ka ik gadu visā pasaulē cilvēka uzturam tiek izmantoti 50 – 60 miljardi lauksaimniecības dzīvnieku – liellopi, vistas, cūkas, aitas, truši un citi. Latvijā saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra informāciju tiek turēti gandrīz pieci miljoni lauksaimniecības dzīvnieku - 405 712 liellopi, 290 413 cūkas, 98 580 aitas un 3 987 344 mājputni. Lielākā daļa no viņiem visu savu mūžu pavada šauros būros, saspiestībā un antisanitāros apstākļos, nemaz nerunājot par to, ka šiem dzīvniekiem ir pilnībā liegta iespēja dzīvot tā, lai tie justos labi.

Gremdēties pārdomās par šiem jautājumiem un aizlūgt par dzīvniekiem, kuri cieš cilvēka labumam, Dzīvnieku drauga fonds un Rīgas Lutera draudze aicina Vispasaules dzīvnieku dienai veltītā dievkalpojumā, kas notiks Rīgas Lutera baznīcā, plkst.18.

Vispasaules dzīvnieku dienas tradīcija aizsākās 1931.gadā Florencē, kad grupa ekologu vērsa uzmanību uz nepieciešamību aizsargāt izzūdošās dzīvnieku sugas. Par atzīmējamo dienu tika izvēlēts 4.oktobris, jo šajā dienā dzimis dabas un līdzsvara uzturēšanas Dieva radītajā pasaulē aizbildnis Sv. Asīzes Francisks. Viņš uzskatīja, ka visa radība dzīvo par slavu Dievam, apliecina Dieva radīto daiļumu un cilvēkam ir jābūt līdzcietīgam pret jebkuru dzīvo radību līdzās. Vēl vairāk, rūpes par dzīvniekiem ne tikai pagodina Dievu, bet arī pilnveido cilvēku savstarpējās attiecības - žēlojot dzīvniekus, cilvēks sliecas vairāk pažēlot arī savus līdzcilvēkus.

Tā kā dzīvnieku aizsardzības kustības sākotne meklējama tieši kristīgajā reliģijā, Vispasaules dzīvnieku dienai veltīti dievkalpojumi notiek daudzās pasaules valstīs, it īpaši Lielbritānijā, un tos rīko dažādas konfesijas. Latvijā šī tradīcija aizsākta 2007.gadā, kad ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga atbalstu notika pirmais Vispasasaules dzīvnieku dienai veltītais dievkalpojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!