Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja Latvijas Pareizticīgo baznīcas Sinodes (Sinodes) prasību pret Rīgas domi par īpašuma tiesībām uz Pētera un Pāvila baznīcas ēku jeb koncertzāli "Ave Sol".
Tiesa uzlika par pienākumu Rīgas domei atbrīvot baznīcas telpas. Tiesa arī noteica, ka "Ave Sol" ēka nododama Sinodes valdījumā un dzēšams Rīgas pilsētas īpašuma nostiprinājums.

Rīgas domes pretprasību par īpašuma un valdījuma tiesību atzīšanu tiesa noraidīja.

Spriedumu 20 dienu laika iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Rīgas domes advokāts Juris Grīnvalds uzsvēra, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs.

Motivēts sprieduma teksts būs pieejams no 1.jūlija, un tas tiks publicēts arī Latvijas tiesu portālā internetā. Tiesnese Anda Briede sacīja, ka spriedumu komentēs pēc tā publicēšanas.

Kā ziņots, pērn pavasarī apgabaltiesa Latvijas Pareizticīgo baznīcas Sinodei atjaunoja īpašuma tiesības uz tagadējo "Ave Sol" koncertzāles ēku Rīgā, Citadeles ielā 7. Līdz ar to koncertzāle "Ave Sol" pārgāja Latvijas Pareizticīgo baznīcas īpašumā.

Lai gan apgabaltiesas spriedumu bija iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā, Rīgas dome to neizdarīja, pēc tam skaidrojot, ka pašvaldības amatpersonas par tiesvedību nav zinājušas.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Arvis Miglāns 18.maijā bijušajai Rīgas domes juristei Ilonai Seipulovai, kuras vārds tika minēts saistībā ar to, ka pašvaldība laikus nepārsūdzēja savām interesēm nelabvēlīgo tiesas spriedumu, uzrādīja apsūdzību par bezdarbību koncertzāles "Ave Sol" lietā.

Rīgas apgabaltiesas pērn pieņemto spriedumu noprotestēja Augstākās tiesas Senāta priekšsēdētājs Mārtiņš Dudelis, un viņa protesta pamatotību atzina arī Augstākās tiesas Senāts, kurš 12.janvārī atcēla apgabaltiesas spriedumu šajā lietā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā iesniegtajā pretprasībā Rīgas dome vēlējās panākt, lai tiktu mainīts ieraksts zemesgrāmatā, ar kuru īpašuma tiesības uz strīdus ēku nostiprinātas Sinodei, norādot, ka šajā ēkā līdz šim darbojusies pašvaldības izveidotā koncertdirekcija "Ave Sol", tāpēc Rīgas domei atvēlamas ēkas valdījuma tiesības.

Deviņdesmito gadu sākumā īpašuma tiesības uz ēku pašvaldībai atzīt lūgusi ne tikai Pareizticīgo baznīca, bet arī Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Pētera un Pāvila draudze, kas šo namu draudzes vajadzībām izmantojusi līdz 1940.gadam. Tā kā abu reliģisko organizāciju iesniegtie dokumenti neesot pietiekami pierādījuši savas īpašuma tiesības, dome abus lūgumus noraidījusi, sacīja Rīgas domes advokāts Guntars Precinieks.

Advokāts uzsvēra, ka pretprasība šajā strīdā nav iesniegta, lai atzītu pašvaldības īpašuma tiesības uz ēku, jo "tās jau tāpat pašvaldībai ir", bet gan, lai mainītu faktiskajai situācijai neatbilstošo īpašuma tiesību nostiprinājuma atzīmi.

Pretējās domās bija prasības iesniedzējas - Sinodes - pārstāvji virspriesteris Aleksandrs Nagla un zvērināts advokāts Juris Kaksītis. Pēc Naglas teiktā, viņa pārstāvētā baznīca jau kopš 1710.gada, kad dibināta Pareizticīgo baznīcas Pētera un Pāvila draudze, iecerējusi dievnama būvniecību, kas, pateicoties draudzes ziedojumiem, un pēc Krievijas carienes Katrīnas II rīkojuma, veikta 1726.gadā.

Līdz ar to Sinodei baznīca piederot jau 300 gadus, bet Latvijas valsts valdība tās īpašuma tiesības atzinusi 1926.gadā, Satversmes 81.panta kārtībā izdodot noteikumus par Pareizticīgo baznīcas statusu Latvijā un šādi nosakot, ka tai ir tiesības uz kulta celtnēm, sacīja Sinodes pārstāvis.

Kaksītis tiesas sēdē norādīja, ka Sinodes īpašuma tiesības jau pagājušā gadsimta 30.gados atzinusi Latvijas tiesa, vairākos spriedumos atzīstot, ka tā laika Kara ministrijai īpašuma tiesības uz dievnamu militārām vajadzībām izmantotajā īpašajā Rīgas kvartālā - Citadelē - nostiprinātas nepamatoti.

Neviens dievnams, izņemot tās kulta celtnes, kuras atzītas par valsts īpaši aizsargātiem objektiem, nav pašvaldības īpašumā. Strīdus ēkai neesot piešķirts šāds statuss, sacīja advokāts, piebilstot, ka patlaban tiekot lietota arī patvaļīga strīdus ēkas numerācija - katedrāle, kurā vēlāk darbojās koncertzāle "Ave Sol", atrodas Citadeles ielas pāra numuru pusē jeb Citadeles ielā 4, nevis Citadeles ielā 7, kā norādīts līdz šim.

Advokāts lūdza atzīt Sinodes īpašuma tiesības uz katedrāli un noraidīt Rīgas domes iesniegto pretprasību.

Šiem apsvērumiem oponēja Precinieks un otrs Rīgas domes advokāts Juris Grīnvalds, kuri apgabaltiesā apšaubīja Sinodes tiesības iesniegt šādu prasību. Advokāti uzsvēra, ka deviņdesmito gadu sākumā ar lūgumu atjaunot īpašuma tiesības uz Pareizticīgo baznīcai līdz Otrajam pasaules karam piederējušajiem īpašumiem vērsusies Maskavas patriarhijas Rīgas Eparhijas pārvalde, nevis Sinode.

Kā ziņots, prokurore Vija Leščinska Rīgas apgabaltiesā atzina par pamatotu Sinodes prasību par īpašuma tiesībām uz kādreizējo koncertzāli "Ave Sol", norādot, ka Sinode ir pierādījusi savas īpašuma tiesības uz celtni no 1710.gada un tās bijušas arī 1940.gadā. Šie fakti esot apliecināti ar vairākiem tiesas spriedumiem strīdā par katedrāles ēku - esot pierādīts, ka baznīcas valdījuma tiesības ilgst jau trīs gadu simtus.

Sešus stāvus augstā Pētera un Pāvila baznīca ir agrīnā klasicisma celtne. Pirmā koka baznīca Rīgas Citadeles kompleksā uzcelta vēl zviedru laikā, 17.gadsimtā, tajā izvietotā garnizona vajadzībām. Mūra baznīcu ar koka torni uzcēla no 1926. līdz 1928.gadam, izmantojot Pērnavas Pareizticīgo baznīcas paraugu. 1987.gadā ēka restaurēta, pielāgojot to koncertzāles vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!