Pacientu krāpšanā apsūdzētā bijušā veselības ministra, ķirurga Āra Audera atbalstam divu dienu laikā savākti jau aptuveni 100 medicīnas darbinieku paraksti, piektdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".
Prokurors Auderu lūdz sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Lai gan vairākums mediķu uzskata, ka bijušais ķirurgs nav bez vainas, cietumsods, viņuprāt, tomēr esot pārāk liela bardzība.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Viesturs Boka, paužot savu privāto viedokli, laikrakstam sacījis, ka, samērojot Audera nodarījumu sabiedrisko bīstamību, reāla cietumsoda piespriešana ir pārāk bargs līdzeklis.

"Runa nav par to, ka nevajag sodīt vispār, bet par soda mēru," sacījis Boka. Savukārt Ārstu biedrības valde pēc diskusijām secinājusi, ka mediķu uzskati šajā lietā diametrāli atšķiras.

Juriste un medicīnas eksperte Signe Dauškane-Platace laikrakstam paudusi viedokli, ka "ārsts gluži nav jāliek cietumā" pat par pārkāpumiem, kas kaitējuši pacienta veselībai. Viņasprāt, adekvātāks sods šādos gadījumos ir uz laiku vai uz mūžu anulēt ārsta sertifikātu vai likt veikt piespiedu darbus.

Arī "Neatkarīgās" aptaujātie ārsti pauduši uzskatu, ka pietiekami bargs sods ārstam ir piespiedu aiziešana no medicīnas.

Par cietumsodu kā pārāk bargu vēršanos pret Auderu izteicies arī Ādažu privātslimnīcas virsārsts Jānis Zaržeckis. Viņš norādījis, ka tādējādi viens cilvēks nestu atbildību par pārkāpumu, ko praktizē nospiedošs vairākums ārstu.

"Prakse rāda, ka vairāk nekā 80% ārstu slimniekiem prasa naudu un vienojas par konkrētu summu. Tā ir mutiska vienošanās, bet Auders, labu gribēdams, mēģināja šo samaksu legalizēt. Ja gribam būt konsekventi, 80% ārstu jāliek aiz restēm," sacījis Zaržeckis.

Rīgas apgabaltiesa piektdien turpinās tiesu debates Audera krimināllietā. Tiesa uzklausīs Audera advokāta Oskara Rodes aizstāvības runu.

Saskaņā ar apsūdzību, būdams TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, Auders strādāja arī privātpraksē turpat - slimnīcas telpās. Uz slimnīcu ar ģimenes ārsta norīkojumu nosūtītajiem pacientiem, kuriem bija nepieciešama mugurkaula operācija, viņš prasīja naudu, lai gan operāciju samaksāja slimokases.

Pacientiem Auders apgalvojis, ka slimokasē nav naudas tūlītējas operācijas samaksai un rinda operācijai var pienākt pēc ilga laika, taču, laikus ķirurģiski neiejaucoties, pacientiem var rasties būtiski veselības sarežģījumi, liecina apsūdzība.

Auderam galīgā apsūdzība uzrādīta par vairāk nekā 40 000 latu izkrāpšanu 77 noziedzīgās epizodēs. Apsūdzība viņam uzrādīta pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu lielā apjomā. Auders savu vainu apsūdzībās neatzīst.

Ja tiesa Auderu atzīs par vainīgu, viņam var piespriest cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām ar mantas konfiskāciju vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!