SIA "Ernst & Young Baltic" pabeidzis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) ārpuskārtas drošības un veiktspējas novērtēšanu, taču sīkāka informācija par to pagaidām netiks publiskota, jo atzinumam noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss, informēja Ieņēmumu dienestā.

Marta sākumā VID panāca vienošanos ar "Ernst & Young Baltic" par EDS ārpuskārtas auditu, kas tika veikts 2008.gada 5.novembrī noslēgtā līguma "Par VID informācijas sistēmu drošības un veiktspējas novērtēšanu" ietvaros, un tā izmaksas būs 13 043 lati.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) neplāno iejaukties šīs informācijas atslepenošanā, jo, kā uzsvēra ministra pārstāvis Aleksis Jarockis, par jebkuriem dokumentiem ir atbildīgs iestādes vadītājs un tā ir viņa atbildība noteikt ierobežotas pieejamības statusu.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš informēja, ka no EDS noplūduši 7,4 miljoni dokumentu 120 gigabaitu apjomā. Noplūdusi ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un citām privātpersonām.

Faktu par informācijas noplūdi raidījumam pavēstīja cilvēki, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Šo cilvēku rīcībā 2009.gada pavasarī nonāca informācija, ka EDS sistēmā ir "caurums", pa kuru var iegūt visus EDS datu failus.

"Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs un atradies visu acu priekšā. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms interneta lietotājs varējis lejupielādēt bez autorizācijas, ierakstot noteiktu adresi un norādot dokumenta numuru. EDS dati tiekot numurēti secīgi, tādēļ esot bijis iespējams iegūt visus dokumentus. Dokumentu iegūšana notikusi aptuveni trīs mēnešus, kamēr "caurums" aizvērts.

Policija aizturējusi Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieku Ilmāru Poikānu, kas tiek uzskatīts par Neo. Šajā lietā kratīšana otrdienas vakarā notikusi arī Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!