Foto: Shutterstock
Kādai audžuģimenei no Madlienas ir bažas par viņu pieņemtā bērna piespiedu adopciju uz ASV, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Kā ziņo raidījums, desmitgadīgā Sanijas ilggadēja audžuģimene uzskata, ka bērns nemaz nav vēlējies tikt adoptēts.

Kļaviņu ģimene no Madlienas pieņēmusi Saniju, kad viņai bijis pusotrs gads. Audžuģimenes domātas kā pagaidu risinājums. Adopcijas piedāvājums nācis pēc astoņiem gadiem, un potenciālie jaunie vecāki esot pāris no ASV. Ārzemnieki pēc ierašanās Latvijā kopā ar meiteni apmetušies Rīgā uz trīs nedēļu iepazīšanās periodu.

"Šo trīs nedēļu laikā viņa ar mums ļoti minimāli sazinājās. Pēdējais zvans uz mājām bija ar tādu priecīgu vēsti - viņa tagad varēšot zvanīt. Pēc pusstundas atzvanīja un teica raudošs bērns: "Mammu, man ņem sim karti ārā!". Un kopš tā brīža mēs neko nezinām," raidījumam stāsta Sanijas audžumamma Laimdota Kļaviņa.

Pēc trim nedēļām bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu pagarināt pirms adopcijas procesa laiku līdz sešiem mēnešiem. Meitene pēc tam devusies uz ASV. Savukārt audžuģimene par to uzzinājusi tikai pēc uzaicinājuma ierasties pēc palikušajām mantām. Sanijas audžumamma raidījumam atklāj, ka atrasta arī vēstule, kas likusi domāt - bērns nemaz nav gribējis doties prom.

"Ļoti atvainojos par netikšanos un aizbraucu uz Ameriku. Pirmā problēma bija, ja es teiktu - es nebraucu -, mani ieliktu bāriņtiesā. Acīmredzot bērns ir domājis bērnunamu. Tā viņš ir, tā te stāv rakstīts," stāstījusi Laimdota Kļaviņa.

Ar lūgumu iesaistīties situācijas risināšanā audžuģimene vērsusies pie tiesībsarga. Viņš solījis situāciju izvērtēt. Tāpat audžuģimene vērsusies Ogres novada pašvaldībā, kas nodrošina bāriņtiesas darbību Madlienas pagastā. Taču pašvaldība tās lēmumus ietekmēt nevarot. Vienlaikus raidījums ziņo, ka pašvaldība plānojot vērsties Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, un jau pirms gadījuma izvērtējuma norāda, ka konkrētajai bāriņtiesai neuzticas.

Savukārt bāriņtiesa raidījumam pilnībā noliegusi, ka bērns uz ASV devies pret paša gribu. Iestāde norādījusi, ka meitenes viedoklis uzklausīts vairākkārt un viņa uz ASV devusies pēc pašas vēlēšanās. Saziņa ar audžuģimeni esot aizliegta, jo uz bērnu tās līdzšinējie aizbildņi esot izdarījuši spiedienu.

Labklājības ministrijā skaidrojusi, ka ministrs jau devis atļauju bērna adoptēšanai. Galīgo lēmumu pavasarī pieņems rajona tiesa. Par vēstuli ministrijā nezina un sola noskaidrot, taču arī norāda, ka apstākļu, kas norādītu uz pārkāpumiem adopcijas procesā, nav.

Bērna adopcija esot piedāvāta arī audžuģimenei, tomēr tā atteikusies. Pēc bāriņtiesas teiktā ģimene kā iemeslu minējusi finansiālu neizdevīgumu. Raidījumam ģimene atzinusi, ka ģimenē aug arī pašu meita, tāpēc uzņemties finansiālas saistības par vēl vienu bērnu viņi nevarot atļauties.

Latvijā audžuģimenes saņem atlīdzību aptuveni 100 eiro mēnesī, kā arī ģimenes pabalstu un bērna uzturnaudu no pašvaldības. Rīgā, no kuras ir Sanija, tā ir aptuveni 300 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!