Foto: LETA

Augot izmaksām būvniecības nozarēm, iespējams, jādomā par būvniecības projektu atcelšanu, uzskata Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

Padome piektdien, 21. janvārī, publicējusi kārtējo krīzes monitoringa ziņojumu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, gada inflācija 2021. gadā sasniedza 3,3%, tomēr inflācijas dinamika bija strauja - 2021. gads noslēdzās ar 7,1% inflāciju ceturtajā ceturksnī. 2021. gada decembrī, salīdzinot ar 2020. decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 7,9%, kas bija straujākais cenu kāpums kopš 2009. gada marta un trešais augstākais ES aiz Igaunijas un Lietuvas.

Ziņojumā teikts, ka inflācija ir kļuvusi par vērā ņemamu problēmu, nav pārliecības, ka tuvākajā laikā tai būs tendence samazināties. "Uzņēmēju un patērētāju cenu gaidas, nākotnes līgumu cenas enerģijas avotiem, ražotāju cenas u.c. faktori liecina par pretējo. Enerģijas sadārdzināšanās jau pašlaik sāpīgi ietekmē patērētājus, tas varētu izraisīt ievērojamu ekonomikas palēnināšanos, iedzīvotāju pirktspējas un energoietilpīgo ražotņu konkurētspējas kritumu," secina FDP.

Padomē norāda, ka valdībai būtu jācenšas izvairīties no cenu pieauguma veicināšanas būvniecības nozarē, kur jau šobrīd inflācijas pieaugums ir nozīmīgs. Iespējams pat atceļot projektus, ja plānotās izmaksas ir pārāk augstas.

Ziņojumā teikts, ka visizteiktāk gaidāmās pārdošanas cenas pārsniedz ilgtermiņa vidējo līmeni būvniecības nozarē, tai seko mazumtirdzniecība, pakalpojumu nozares un rūpniecība. Arī pārtērētāju pusē noskaņojums par gaidāmo cenu kāpumu ievērojami pārsniedz vidējo ilgtermiņa rādītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!