Foto: Publicitātes attēls
Pašvaldībām padomju un nacistisko režīmu slavinošos objektus jānovāc līdz 15. novembrim. To paģēr likums. Atsevišķās vietvarās uzdevums jau paveikts, kamēr citas darbus vēl nesāk. "Delfi" pēta, kā sešās Latvijas pašvaldībās, kurās ir visvairāk padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu, sokas ar to demontāžu.

Ar valdības doto uzdevumu – demontēt sarakstā iekļautos padomju un nacistisko režīmu slavinošus pieminekļus – visgausāk veicas Kuldīgā un Ludzā. Kurzemes mazpilsētā nav nojaukts neviens no sarakstā uzskaitītajiem pieminekļiem, portāls "Delfi" uzzināja no Kuldīgas novada pārstāves Kristīnes Duļbinskas.

Priekšzīmīga ir Augšdaugavas novada pašvaldība. Tās teritorijā vairs nav palicis pilnīgi neviens padomju piemineklis, kas iekļauts obligāti nojaucamo pieminekļu sarakstā. Pašvaldība likvidējusi piecas piemiņas vietas Sarkanās armijas karavīriem un padomju varoņiem – gan uz pašvaldības zemes, kā arī juridiskai un fiziskai personai piederošās platībās. Neviens no tiem nav ticis saglabāts, teic vietvaras sabiedrisko attiecību speciālists Dainis Bitiņš. "Nē, nē. Nebija tādu saglabājamo. Mums nebija grandiozi pieminekļi, bet lieli, izkalti akmeņi vai piemiņas plāksnes. Tos savāca un iznīcināja," rezumē Bitiņš.

Darbi ritēja bez aizķeršanās. Tik vien kā iepirkums demontāžas darbu veicējiem tika sludināts divas reizes, stāsta Augšdaugavas novada izpilddirektore Ināra Natarova. "Kad bija noskaidrots uzvarētājs, tad visu izdarīja kā plānots. Darbi pabeigti, darbu veicējam ir samaksāts," pauž izpilddirektore. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!