Foto: AFI
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta par labu Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") no valsts piedzina 405 latu mantisko kompensāciju saistībā ar nepatiesu ziņu izplatīšanu tā dēvētajā Grinberga lietā.

Kā informē AT preses sekretāre Baiba Kataja, Lemberga prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un Finanšu ministrijas personā par 155 000 latu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu tiesa apmierināja daļēji.

Tika atzītas par godu un cieņu aizskarošām prokuratūras tīmekļa vietnē 2006.gada 31.maijā sadaļā "Paziņojumi presei" paziņojumā "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam A.Lembergam" izplatītās ziņas.

Tagad prokuratūrai desmit darba dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas ir uzlikts pienākums atsaukt šīs ziņas. Lemberga labā no valsts piedzīti 250 lati par godu un cieņu aizskarošu nepatiesu ziņu izplatīšanu un tiesāšanās izdevumi 155 latu apmērā - kopā 405 lati.

Pārējā daļā Lemberga prasība tika noraidīta. Pilns spriedums lietā būs pieejams 6.janvārī, un to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 14.oktobrī noraidīja Lemberga prasību. Lembergs bija lūdzis atzīt par nepatiesām, viņa godu un cieņu aizskarošām divos prokuratūras 2005.gada paziņojumos izplatītās ziņas par prokurora iesniegumu saistībā ar valdības rīkojuma nepildīšanu Grinberga lietā un ar to saistīto kriminālprocesu.

Prokurors Agnis Pormalis žurnālistiem toreiz pauda prieku par tiesas spriedumu, sakot: "Man ir patiess prieks, ka taisnīgums guva uzvaru pār demagoģiju šajā prāvā." Pormalis žurnālistiem pastāstīja, ka tiesas procesā tikuši lauzti šķēpi par to, vai apsūdzība ir ziņa vai viedoklis. Viņa skatījumā apsūdzība pēc būtības ir prokurora viedoklis, kas tālākajā procesā vai nu tiek pierādīts ar notiesājošu spriedumu, vai ar attaisnojošu, bet ziņa ir tā, ka apsūdzība ir uzrādīta.

Pēc viņa teiktā, Lemberga prasību prokuratūra tiesas procesā nav atzinusi.

Kā ziņots, Lembergs ir lūdzis "atzīt par godu un cieņu aizskarošām un nepatiesām Latvijas Republikas prokuratūras izplatītās ziņas, kas publicētas 2005.gada 15.decembrī "Par prokurora iesniegumu saistībā ar MK rīkojuma nepildīšanu par O.Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdē", kā arī 2006.gada 31.maijā "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam", uzlikt par pienākumu tās atsaukt, kā arī piedzīt mantisko kompensāciju par godu un cieņu aizskarošu, nepatiesu ziņu izplatīšanu 155 000 latu apmērā, kā arī piedzīt no atbildētāja visus tiesāšanās izdevumus".

Lembergs norāda, ka trīs tiesu instances - Kuldīgas rajona tiesa, Kurzemes apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāts - Grinberga lietā atzinušas viņu par nevainīgu visās apsūdzībās un pilnībā attaisnojušas.

Taču, kaut arī attaisnojošais tiesas spriedums ir spēkā jau vairākus gadus un pret Latvijas valsti prokuratūras personā ir celta prasība par morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar nepamatotu saukšanu pie kriminālatbildības, prokuratūras mājaslapā vēl aizvien atrodas ziņas, kas saistītas ar kriminālprocesu tā sauktajā Grinberga lietā, konkrēti, 2005.gada 15.decembra preses relīze "Par prokurora iesniegumu saistībā ar MK rīkojuma nepildīšanu par O.Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdē" un 2006.gada 31.maija preses relīze "Par apsūdzību Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam".

Tajā pašā laikā nav publicēta neviena ziņa par to, kas norādītu, ka Aivars Lembergs ir attaisnots, iepriekš norādīja Ventspils mērs.

"Šajās izplatītajās ziņās ir citēta daļa no man celtās apsūdzības (2006.gada 26.maija lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības), kurā vēlāk ar Kuldīgas rajona tiesas 2007.gada 22.maija spriedumu es tiku atzīts par nevainīgu un pilnībā attaisnots," informēja Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!