Foto: AFI

Augstākā tiesa otrdien pilnībā noraidīja "Bankas Baltija" (BB) likvidatora AS "BDO" prasību lietā par 238 miljonu latu piedziņu no Latvijas Bankas un Latvijas valsts Finanšu ministrijas personā saistībā ar BB krahu pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Tiesa otrdien piedzina no likvidējamās akciju sabiedrības "Banka Baltija" par labu Latvijas Bankai tiesas izdevumus 16 119,05 latus un ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai 150 000 latus - kopā 166 119,05 latus.

Tāpat AT piedzina no BB par labu Finanšu ministrijai ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai 48 650 latu.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 7.martā un tad lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Senātā.

Valsts interešu aizstāvis advokāts Romualds Vonsovičs pēc tiesas sēdes žurnālistiem pauda, ka ar spriedumu ir apmierināts, savukārt otras puses pārstāvis, advokāts Viktors Tihonovs uzreiz pēc sprieduma devās prom.

Vonsovičs žurnālistiem sacīja, ka ar tiesas lemto ir apmierinātas, piebilstot: "Cīņa bija tā vērta." Viņš neņēmās prognozēt, vai pretējā puse par šo spriedumu iesniegs kasācijas sūdzību. Viņš arī bilda, ka nav dzirdējis par kādām citām tiesvedībam, piemēram, otras puses cīņu caur Eiropas tiesām.

Kā novēroja portāls "Delfi", Augstākajā tiesā, kur otrdien nolasīja spriedumu gadiem ilgušajā tiesvedībā, bija sapulcējies prāvs klausītāju pulciņš, lielākoties cilvēki gados. Viņi, savā starpā sarunājoties, dalījās rūgtajā pieredzē par deviņdesmitajos gados BB pazaudētajiem ieguldījumiem.

Tiesai lasot saīsināto spriedumu, kāda kundze gados iesaucās, lai tiesas priekšsēdētājs runājot skaļāk. Pēc spriedumu nolasīšanas šī sieviete vērsās pie tiesas, sakot, ka nav sapratusi teikto, taču atbildi uz jautājumu nesaņēma, jo šajā tiesvedībā viņa nav lietas dalībniece.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa, pirmajā instancē izskatot pirms vairākiem gadiem aizsākto BB likvidatora "BDO" prasību pret Latvijas valsti, 2010.gada 12.oktobrī nolēma to daļēji apmierināt un no valsts Latvijas Bankas (LB) personā piedzīt gandrīz 60 miljonus latu.

Pirmā tiesu instance nolēma par labu likvidatoram no LB piedzīt 59 996 214 latu. Likvidators prasīja zaudējumu piedziņu 238 miljonu latu apjomā no LB un Finanšu ministrijas. Tiesa nolēma no LB par labu valstij piedzīta valsts nodeva un tiesāšanās izdevumus, kas ir 32 270 lati.

Apelācijas sūdzības par šo spriedumu AT iesniedza BB, tās likvidators AS "BDO", kā arī centrālā banka.

Jau ziņots, ka BB likvidators prasību tiesā pret LB un valsti iesniedza 2005.gada maijā, bet 2007.gada 31.janvārī tiesvedība tika apturēta pēc centrālās bankas lūguma līdz brīdim, kamēr spēkā būs stājies spriedums BB krimināllietā, kurā bija apsūdzēti bijušais bankas uzraudzības padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lavents, bijušais BB prezidents Tālis Freimanis un Alvis Līdums. Šis spriedums stājās spēkā 2009.gada 30.aprīlī un tad arī tiesvedība BB civillietā tika atjaunota. Laventa un Freimaņa krimināllietā notiesājošais spriedums stājās spēkā 2009.gada aprīļa beigās. Līdumu tiesa attaisnoja.

BB krimināllietā bija pieteikusi civilprasību par 26,89 miljoniem latu. Šo prasību tiesa atstāja bez izskatīšanas.

Skatot civillietu, apgabaltiesa uzklausīja bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa, kādreizējā valsts kontroliera Raita Černaja, bijušā premjera Māra Gaiļa un tā laika Latvijas Bankas vadītāja, finanšu ministra Einara Repšes liecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!