Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Lielos tirgotājus pie to primārās funkcijas – nodrošināt zemas cenas – varētu atgriezt ar lielveikalu darbības ierobežošanu, otrdien, 6. jūnijā, valdības sēdē pauda zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).

Otrdien Ministru kabineta sēdē Šmits informēja par situāciju piena nozarē un uzrunā skāra arī jautājumu par augstajām pārtikas cenām veikalos.

Viņš norādīja uz pazīmēm, ka situācija šajā tirgū nav normāla, turklāt kā faktu atzina to, ka cenu līmenis tiek spiests uz augšu.

Ministrs atsaucās uz kādu "ļoti lielu pārtikas ražotāju, kas ražo miltu produktus", kura vienai no lētākajām produktu grupām mazumtirgotājs uzlicis 300% uzcenojumu, proti, no ražotāja 60 centiem līdz 2,3 eiro veikala plauktā.

"Var redzēt, ka ir tirgus kropļojumi. Lielveikali vairs nepilda savu funkciju. Bet man ir veids, kā viņus ierobežot – sākt ierobežot darba laikus, dodot vietu citai tirdzniecības formai, kas, savukārt, atgriezīs pie viņu primārās funkcijas – nodrošināt zemāko cenu," uzsvēra Šmits.

Valdība gan šo jautājumu tālāk neattīstīja.

Iepriekš jau ziņots, ka Zemkopības ministrija jau jūnijā plāno nodot izskatīšanai valdībā priekšlikumu par tirdzniecības centru slēgšanu svētdienās un svētku dienās.

Ministra ieskatā tādējādi tiktu likvidēts lielveikalu monopols, kas ļautu attīstīties vietējiem ražotājiem un mazajiem veikaliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!