Foto: Privātais arhīvs

Latvijas Studentu apvienība (LSA) iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Augstskolu likumā, kuru mērķis ir sekmēt, lai augstākās izglītības iestādes izveido skaidrus noteikumus studējošajiem par valsts budžeta finansēto studiju vietu iegūšanu un zaudēšanu, teikts LSA prezidentes Mairas Belovas vēstulē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

LSA rosina likumā noteikt, ka augstskolu un koledžu, kas saņem no valsts budžeta finansētās studiju vietas, senātiem un padomēm ir pienākums noteikt kārtību, kādā veidā notiek budžeta vietu rotācija augstākās izglītības iestādē, kā arī, kādā veidā tiek piešķirtas no valsts budžeta finansētās studiju vietas pa studiju programmas akadēmiskajiem gadiem.

LSA ieskatā ar minētā priekšlikuma akceptēšanu tiktu novērstas situācijas, kurās sekmīgs studējošais ar labām atzīmēm var negaidīti zaudēt valsts budžeta finansēto studiju vietu, sākot studijas nākamajā gadā. Pašlaik šāda iespēja pastāv, ja augstākās izglītības iestāde nav vienmērīgi sadalījusi valsts finansētās studiju vietas pa studiju gadiem, norāda LSA.

Tādējādi arī tiktu noteiktas skaidras prasības studējošajiem, kuri iepriekš nav studējuši valsts finansētajā studiju vietā, tomēr pretendē uz to turpmākajos studiju gados, skaidro LSA prezidente.

Kā ziņots, līdzīgu priekšlikumu "Banku augstskolas" vārdā iesniedzis tās rektors Andris Sarnovičs, rosinot noteikt, ka izglītības un zinātnes ministrs ar konkrēto augstskolu slēgtu līgumu par valsts finansēto studiju vietu piešķiršanu attiecīgajai studiju programmai. Līgumā būtu jāparedz, ka valsts finansētās vietas tiek piešķirtas uz tik ilgu laiku, kāds ir šīs studiju programmas īstenošanas ilgums.

Saeimā iepriekš konceptuāli atbalstīta sākotnējā grozījumu Augstskolu likumā redakcija, lai veicinātu augstākās izglītības kvalitāti, konkurētspēju un eksportspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!