Gandrīz visās lielākajās Latvijas augstkolās pensiju likuma grozījumu dēļ no darba aiziet pasniedzēji, kas ir pensijas vecumā, liecina BNS veiktā aptauja.
Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) no darba aizgājuši jau 40 mācībspēki un vēl desmit lemj par aiziešanu. Kopā šajā augstskolā mācību gada sākumā strādāja 632 pedagogi.

RTU rektors Ivars Knēts BNS sacīja, ka radusies situācija ietekmē mācību kvalitāti, jo pašreiz mācību programmas tiek sadalītas uz pedagogiem, kas turpina darbu. Vidējā alga pasniedzējiem ir aptuveni 140 latu.

Latvijas Universitātē (LU) atlūgumu iesnieguši 26 mācībspēki. Šajā augstskolā strādā 207 pedagogi pensijas gadu vecumā. Universitātē informēja, ka dati varētu mainīties februārī, kad visi pedagogi būs konkrēti izlēmuši par darbu.

Jūras akadēmijā deviņi pedagogi vēlas iet pensijā no šā gada sākuma, bet vēl desmit to darīs vasarā pēc mācību gada beigām. Akadēmijā veidojas pietiekoši dramatiska situācija, jo Latvijā ir grūti atrast attiecīgus speciālistus, BNS teica skolas rektors Jānis Bērziņš.

Mūzikas akadēmijā atlūgumu iesniedzis tikai viens mācībspēks, taču šis cilvēks ir leģendārais kordiriģents Imants Kokars. Akadēmijā BNS sacīja, ka pagaidām nav ideju, kas varētu studentiem mācīt kordiriģēšanas mākslu.

Pensiju likuma grozījumi nav skāruši Vidzemes augstskolu, kurā neviens nav iesniedzis atlūgumu. "Mums vienkārši nav mācībspēku tādā vecumā," sacīja augstskolas rektors Gunārs Bajārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!