Foto: DELFI

Augstskolas un koledžas jauniešu reģistrāciju un uzņemšanu, kuri vidusskolu būs beiguši šogad, varēs uzsākt 1. jūlijā, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) projekts, ko otrdien izskatīs valdība.

Noteikumi nosaka sākuma termiņu 2016. gadā reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Valsts izglītības satura centrs ir noteicis, ka 2015./2016. mācību gada centralizēto eksāmenu sertifikātus pašvaldības izglītības pārvaldēm izsniegs 2016. gada 30. jūnijā, līdz ar to nākamajā darba dienā - 1. jūlijā augstskolas un koledžas var uzsākt reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu.

Savukārt reflektantus, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās vai studiju programmās, kurās ir noteikts studējošo skaita ierobežojums, pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolas un koledžas var sākt reģistrēt un uzņemt no 2016. gada 1. marta.

Iespēja uzsākt ātrāku reflektantu uzņemšana paredzēta, lai izvairītos no riska, ka daļa no tām personām, kas vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs, neizvēlēsies Latviju par savu studiju vietu, bet gan stāsies citu valstu augstākās izglītības iestādēs, kuru īstenotajās studiju programmās uzņemšana tiek organizēta ātrāk.

Latvijā ir 57 augstākās izglītības iestādes, kas uzsāk studējošo uzņemšanu pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Regulējums attiecas arī uz tiem apmēram 16 tūkstošiem reflektantu, kas 2016. gadā stāsies studiju programmās, kurās uzņemšanas prasība ir iepriekš iegūta vidējā izglītība, informē IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!