Foto: DELFI

Lēmums par augstskolas vai koledžas studiju virzienu akreditāciju vai atteikums akreditēt būs jāpieņem līdz 30.jūnijam nevis 1.jūnijam, kā bija noteikts līdz šim, paredz Saeimas ceturtdien otrajā lasījumā steidzamības kārtā pieņemtie grozījumi Augstskolu likumā.

Saskaņā ar likuma grozījumiem lēmums par studiju virzienu akreditāciju vai lēmums par atteikumu akreditēt attiecīgu studiju virzienu stāsies spēkā tā pieņemšanas dienā. Tāpat likuma grozījumi paredz - ja tiks pieņemts lēmums par atteikumu akreditēt kādu studiju virzienu, tam atbilstošās studiju programmas, kuras ir akreditētas un kuru akreditācijas termiņš līdz lēmuma pieņemšanas dienai nebūs beidzies, tiks uzskatītas par akreditētām līdz attiecīgās studiju programmas akreditācijas lapā noteiktajiem termiņiem, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) izteikusies, ka šie likuma grozījumi ne tikai novērsīs apdraudējumu absolventiem saņemt valsts atzītus diplomus par augstākās izglītības iegūšanu, bet arī topošajiem studentiem neradīs šaubas, ka viņu izvēlētā studiju programma ir valsts akreditēta.

Pašlaik izveidojusies situācija, ka lēmumu par sociālo zinātņu, komerczinību, tiesību zinātņu, humanitāro zinātņu, mākslu un izglītības studiju programmu studiju virzienu akreditāciju vai atteikumu akreditēt nevarēs pieņemt pašlaik Augstskolu likumā noteiktajā termiņā – līdz šā gada 1.jūnijam. Tādēļ šie likuma grozījumi nodrošinās Latvijas augstskolu īstenoto studiju virzienu akreditācijas procesa nepārtrauktību, norāda likumprojekta autori.

Augstskolu likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Jau vēstīts, ka IZM pati akreditēs studiju virzienus, kā arī augstskolas un koledžas, - to paredz 25.aprīlī valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju.

Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā. Noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu studiju virzienu akreditācijas norisi organizē IZM vai tās pilnvarota institūcija.

Tādējādi ministrija uzņemtos funkcijas, kuras bija paredzēts deleģēt Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūrai ASIIN.

Prioritāri akreditācija tiks nodrošināta tām 54 studiju programmām, par kuru īstenošanu izsniegta licence, bet kurām nav veikta pirmreizējā akreditācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!