Foto: Shutterstock

No 2018. līdz 2021. gadam Valsts kontrole (VK) Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) resorā veica četras finanšu revīzijas un piecas atbilstības un lietderības revīzijas, sniedzot kopumā 174 ieteikumus. No šiem ieteikumiem IZM nav ieviesusi 139, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja VK pārstāve Inese Kalvāne.

IZM pārstāvis Jānis Ozols, savukārt skaidroja, ka ieteikumu ieviešana kavējas, jo ministrija "jautājumus skata kompleksi".

Zemāk publicētajā grafikā redzama informācija par sniegtajiem ieteikumiem revīzijās, kas pabeigtas pēc 2018. gada 1. janvāra. Šie dati apkopoti līdz šāgada 1. martam.

No kopumā 35 VK sniegtajiem ieteikumiem finanšu revīzijās IZM nav īstenojusi četrus.

VK pārstāve Kalvāne norādīja, ka ministrijai vēl arvien nav izdevies pilnveidot augstskolu finanšu darbības uzraudzības kontroles procedūras.

Atbilstības revīzijā "Vai valsts mērķdotācijas pedagogu atlīdzībai vadības sistēma ir efektīva un nodrošina normatīvo aktu prasībām atbilstošu līdzekļu izlietojumu" VK sniegusi sešus ieteikumus, trīs no tiem nav ieviesti. Ieteikumu ieviešanas termiņš pagarināts līdz šāgada 1. oktobrim.

2019. gadā veiktās atbilstības revīzijā "Stipendiju piešķiršanas sistēma profesionālo izglītības iestāžu segmentā" VK sniegusi deviņus ieteikumus, no kuriem ieviesti ir trīs. Sešiem ieteikumiem ir pagarināts ieviešanas termiņš.

Kalvāne arī norādīja, ka šīs revīzijas ieteikumu ieviešanas termiņi mainīti 10 reizes.

Atbilstības/lietderības revīzijā "Profesionālā vidējā izglītība – vai kļuvusi pievilcīgāka un sagatavo valstī pieprasītus speciālistus?" VK ministrijai sniegusi 19 ieteikumus, no kuriem astoņi ir ieviesti.

Atbilstības revīzijā "Vai Latvijas Jūras akadēmijas darbība atbilst normatīvo aktu prasībām un tiek nodrošināta tās uzdevumu īstenošana?" ministrija no VK saņēmusi 13 ieteikumus, no kuriem ieviesti ir septiņi.

Atbilstības revīzijā "Vai biedrības "Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK)" rīcība, izlietojot piešķirtos valsts budžeta līdzekļus, ir efektīva, ekonomiska un atbilstoša paredzētajiem mērķiem?" VK sniedza septiņus ieteikumus LOK un četrus priekšlikumus IZM. Pieciem VK sniegtajiem ieteikumiem nav iestājies ieviešanas termiņš.

Pērn VK pabeidza arī revīziju "Vai bērnam ar speciālām vajadzībām ir iespēja saņemt tā spējām un vajadzībām atbilstošu izglītību" un "Slēgtas likumības revīzijas «Izglītības un zinātnes ministrijas darbības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām, izstrādājot un organizējot valsts zinātnes politikas īstenošanu» ieteikumu ieviešanas uzraudzība".

Vairāk par VK revīzijām un to, kā IZM izdevies ieviest tai sniegtos ieteikumus, var lasīt šeit.

Izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) padomnieks Jānis Ozols komisijas sēdē skaidroja, ka atsevišķos gadījumos ir pagarināti VK ieteikumu ieviešanas termiņi vai nav vēl ieviesti ieteikumi, jo daudzus jautājumus ministrija "cenšas skatīt kompleksi".

"Mēs neesam koncentrējušies, lai novērstu kādu vienu detalizētu problēmu, bet atrisinātu uzreiz kompleksi. Kā piemēru varu minēt gan Lielupi, gan profesionālās izglītības jomu, gan Jūras akadēmija, kas saistīta ar Augstskolu likumu," pauda Ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!