Foto: stock.xchng
Vairākus mēnešus pēc "vienotās algu sistēmas" ieviešanas valsts pārvaldē valdība otrdien atbalstīja noteikumus, lai attiecinātu "vienoto algu" arī uz pašvaldību, augstskolu un tiesu varas iestāžu darbiniekiem.

Šobrīd valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs tiek attiecināts tikai uz valsts tiešās pārvaldes iestādēm. Līdz ar "vienotās algu sistēmas" pieņemšanu amatu katalogs tiek paplašināts un attiecināts arī uz pašvaldībām un citām no valsts budžeta finansētajām institūcijām.

Tādēļ izstrādāti grozījumi noteikumos par darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību, kuros noteiktas pašvaldību, augstskolu un tiesu varas iestāžu specifiskiem amatiem atbilstošās kategorijas un pieļaujamās algas lielums.

Jau ziņots, ka vienoto atalgojuma sistēmu, kurā, ar dažiem izņēmumiem, iekļautas visas valsts un pašvaldības iestādes, parlaments pieņēma 1. decembrī - dienā, kad Saeima apstiprināja šī gada budžetu. Jau toreiz ap vienoto atlīdzības sistēmu bija daudz diskusiju, kuru laikā ne viena iestāde norādīja, ka to nevar pielīdzināt civildienestam, vai arī tai nepieciešams institūcijas neatkarības no centrālās varas saglabāšanai, ko apstiprināja starptautiskās organizācijas.

Saeima arī nolēma, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadībai, pašvaldībās nodarbinātajiem, neatkarīgajām iestādēm, kā Valsts kontrole un Valsts prezidenta kanceleja, tiesnešiem, prokuroriem, vispārizglītojošo skolu pedagogiem, augstskolu mācībspēkiem, atalgojums vienotajai atalgojuma sistēmai tiks pielīdzināts pēc būtības, bet to regulēs atsevišķos likumos vai noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!