Foto: Planthide

Ministru kabinets otrdien, 18. augustā, atbalstījis izmaiņas attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos par pedagogu darba samaksu, kas no 1. septembra paredz paaugstināt atalgojumu augstskolu akadēmiskajam personālam, nosakot, ka zemākā likme turpmāk būs 805 eiro apmērā.

Noteikumu grozījumu anotācijā skaidrots, ka lektora zemākā mēneša darba algas likme no 2020. gada 1. septembra ir 805 eiro, kas ir orientieris pārējām algas likmēm, tā tiek noteikta vienāda vai tuva ar minimālo skolotāja likmi.

Apstiprinātie grozījumi MK noteikumos paredz no 2020. gada 1. septembra zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanu augstskolu un koledžu pedagogiem: zemākā mēneša darba algas likme profesoram ir 1 569 eiro, asociētajam profesoram 1 256 eiro, docentam 1 005 eiro, lektoram 805 eiro un asistentam 641 eiro, kuru likmes ietekmē studiju vietas bāzes izmaksas. Vienlaikus projekts paredz arī algas likmes paaugstinājumu citiem augstskolu un koledžu darbiniekiem.

Saskaņā ar to, ka ministrija aktualizēs vienas studiju vietas bāzes izmaksas, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pārrēķinās augstskolām un koledžām piešķirtā studiju finansējuma apmēru, ņemot vērā augstskolām 2020. gadam piešķirto budžeta vietu skaita sadalījumu, par ko attiecīgi tiks izdarīti grozījumi starp ministriju un augstskolām un koledžām noslēgtajos vienošanās protokolos, skaidrots anotācijā.

Tiesiskais regulējums attiecās uz orientējoši 593 augstskolu profesoriem, 507 asociētiem profesoriem, 887 docentiem, 687 lektoriem un 327 asistentiem, kā arī uz valsts koledžu 62 docentiem, 184 lektoriem un 65 asistentiem, kuriem darbs augstskolā un koledžā ir pamatdarbs, kā arī uz akadēmisko personālu šajās pozīcijās, kuri strādā uz daļējo slodzi, informē IZM.

Lai 2020. gadā nodrošinātu finansējumu augstākās izglītības pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai pedagogu darba samaksas grafikā noteiktajā apmērā ar 2020. gada 1.septembri, plānots 2020. gadā nepieciešamo finansējumu nodrošināt, novirzot tam IZM 2020. gada budžeta ietvaros rastos finanšu līdzekļus 383 777 eiro apmērā, veicot apropriācijas pārdali no IZM budžeta.

Savukārt, jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu 1 151 328 eiro apmērā 2021. gadā un turpmāk piešķiršanu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanas nodrošināšanai skatāms Ministru kabinetā vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta un gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā, vēsta IZM.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien valdošā koalīcija vienojās valdības sēdē otrdien pieņemt lēmumu par augstskolu pedagogu algu paaugstinājumiem jau no šā gada pirmā septembra.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga portālam "Delfi" sacīja, ka saistībā ar šo lēmumu LIZDA otrdien, 18. augustā, plānoto piketu atsauc. "Mēs turam savu vārdu, kā vienmēr esam turējuši. Prasība bija izpildīt normatīvos aktus par 2020. gadu, tad šis kompromisa risinājums ir nodrošināts. Tālākais, viss par 2021. gadu un 2022. gadu – tās ir sarunas par vidējā termiņa budžeta izstrādi, kur mēs pie tā strādāsim. Katrā ziņā piketa prasība ir izpildīta," paskaidroja Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!