Foto: Pixabay
Latvijas augstskolu studenti platformā "manabalss.lv" sākuši parakstu vākšanu, lai tiktu samazināta maksa par attālinātajām apmācībām studentiem, kuri uz līguma pamata mācās klātienē vai neklātienē, jo praktiski tās esot studijas tālmācībā.

Kā portālu "Delfi" informēja "manabalss.lv", iniciatīvas autori ierosina ne tikai samazināt mācību maksu studentiem, kurus "universitāte ir nosūtījusi uz tālmācību", bet arī samazināt studiju maksu vai kompensēt studentu izmitināšanu kopmītnēs, tehniski nodrošināt ar mācību programmām un pilnu piekļuvi zinātniskajām publikācijām.

Studenti norādījuši, ka no 2020. gada Covid-19 dēļ tika ieviesta attālinātā izglītība, jo ārkārtējās situācijas dēļ praktiski nebija iespējas atstāt mājsaimniecību.

Iniciatīvas autori, balstoties Latvijas Universitātes pētījumos, kā arī uzsver, ka pašreizējās situācijas problēma ir tālmācības kvalitāte un tas, cik pilnvērtīgi studenti var apgūt teorētiskās un praktiskās iemaņas, sēžot mājās.

Covid-19 aktualitāte ir mazinājusies, bet, "lai taupītu apkuri un elektroenerģiju, universitātes ir nolēmušas samazināt gaisa temperatūru augstskolās un pārcelt studentus uz tālmācību".

Iniciatīvas autori norādījuši, ka tas rada nelabvēlīgu situāciju studentiem, kuri ir izvēlējušies pilna vai nepilna laika studijas – viņi maksā pilnu maksu par studijām un maksā arī pilnu maksu par kopmītni, bet "gandrīz visu augstskolu administrācijas nolemj ietaupīt uz studentu rēķina".

Līdz ar to iniciatīvas autori aicina Latvijas augstskolas, Izglītības ministriju un Saeimu pārskatīt jautājumu par studiju maksu.

Parakstu vākšana sākta, lai augstskolas, Saeima un Izglītības un zinātnes ministrija vienojas un:

  • kompensē mācību maksu līdz 50% apmērā vai samazina klātienes un neklātienes apmācību maksu no 2022. mācību gada sākuma (un nepalielina maksu esošajiem studentiem);
  • sniedz pilnu piekļuvi visām mācību programmām, kas tiek izmantotas mācību mērķiem;
  • sniedz pilnu piekļuvi zinātniskiem izdevumiem un bibliotēkām ārpus mācību iestāžu sienām (tiesa, pat bibliotēkās ir lieli ierobežojumi zinātniskajiem rakstiem);
  • mācību programmās iekļauj attālināto izglītību;
  • vēlreiz pārskata mācību formātu, veic pārvērtējumu un modernizē attālināto izglītību.

Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 130 cilvēki. Lai to varētu iesniegt parlamentā, jāsavāc 10 000 parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!