Foto: LETA

Pērn VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un tā meitas kompānijas sevis reklamēšanai un dažādos sponsorēšanas līgumos iztērējušas aptuveni 2,5 miljonus eiro un jau šobrīd iezīmējusies tendence, ka liela daļa reklāmām paredzētās naudas nonākusi Ventspils sporta klubiem un komandām, kā arī motosportisiem Dobelē, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Jaunais satiksmes ministrs no Tālis Linkaits (JKP) pirmajās darba nedēļās pieprasījis atskaites no padotajām iestādēm un uzņēmumiem, vēloties noskaidrot, kā priekšgājēja Ulda Auguļa (ZZS) laikā tērējuši naudu. Linkaits raidījumam gan apliecinājis, ka pat viņam nācies saņemt vairākus atteikumus, jo LDz struktūrā strādājošie uzņēmumi aizbildinājušies, ka šādu informāciju ministram dot nevar.

Raidījums skaidro, ka Augulim vietējā Bērzes pagastā pieder zemnieku saimniecība. Politiķa karjeru viņš sācis pirms 19 gadiem, kļūstot par Dobeles rajona Bērzes pagasta priekšsēdētāju. Savukārt motoklubā "MX-4 Dobele" trenējas ministra atvase.

Motokluba "MX-4 Dobele" sacensību fotogrāfijās un video redzams, ka trasē izvietoti reklāmas laukumi ar "LDz Cargo" simboliku. Kluba mājas lapā internetā ir baneris, kas reklamē uzņēmumu "LDZ ritošā sastāva serviss".

Ar motosportu Dobelē darbojas divas biedrības: "MX4 Dobele", ko vada Māris Sniķeris, un "Tautas sporta bāze", ko vada viņa dēls motobraucējs Kristaps Sniķeris.

Kāpēc tieši šie uzņēmumi kravu pārvadājumus un loģistikas pakalpojumus izvēlējušies reklamēt Dobelē, Sniķeris nezinot. Viņš raidījumam skaidrojis, ka pirms kāda laika uzrakstījis pieteikumu LDz un saņēmis apstiprinājumu. Tā veiksmīga sadarbība notiekot jau pēdējos gadus. Biedrības gada pārskatos redzams, ka 2014. gadā 4000 eiro tai ziedojis bijušā ministra Auguļa tēvs Māris Augulis, bet gadu vēlāk 5000 eiro – nu jau bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds. Sniķeris skaidro, ka Sprūdam uzrakstījis e-pastu, un viņš naudu vienkārši noziedojis. Ar Sprūdu dzīvē nekad neesot saticies.

"Nekā Personīga" zināms, ka Māra Sniķera un viņa dēla vadītās biedrības divos gados no LDz meitas kompānijām saņēmušas nedaudz virs 200 tūkstoš eiro. Pēdējais līgums noslēgts tieši dienu pirms Krišjāņa Kariņa (JV) jaunās valdības apstiprināšanas, proti, pēdējā dienā, kad satiksmes ministra pienākumus pildīja Augulis. Pats Augulis palīdzību naudas sagādāšanai paziņām Dobelē noliedz.

Uz jautājumiem kādas ir bijušas līgumu summas un kādi kritēriji, lai izvēlētos, ka uzņēmumi jāreklamē tieši Dobelē, LDz raidījumam atbildēt attiecies. No LDz atbildes izriet, ka šī informācija ir komercnoslēpums, par ko abpusēji vienojušies uzņēmumi un biedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!