Foto: Edijs Pālens
Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzskata, ka ZZS biedra Arņa Luhses izglītība un kvalifikācija ir atbilstoša Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītāja pienākumiem, lai gan "doktora" grādu viņš ieguvis neakreditētā ASV augstskolā.

Akadēmiskās informācijas centra (AIC), kurš Latvijā nodarbojas ar ārvalstu diplomu oficiālu atzīšanu, eksperte Solvita Siliņa portālam "Delfi" otrdien apliecināja, ka saskaņā ar ASV atbildīgo iestāžu sniegto informāciju tālmācības izglītības iestāde "Newport International University" (NIU), kurā Luhse ieguvis "Human Behavior" filozofijas doktora grādu, nav akreditēta nevienā ASV akreditācijas iestādē, līdz ar to tās diploms pēc būtības nav starptautiski salīdzināms.

Šajā mācību iestādē iegūtā izglītība būtu atzīstama par "neformālo pieaugušo izglītību", nevis augstāko izglītību, atzina AIC, tomēr uzsverot, ka katra iegūtā diploma atzīšana ir jāvērtē atsevišķi. Tomēr AIC norādīja, ka šādā mācību iestādē iegūts diploms arī ASV "praktiski nekur nav izmantojams", un tā īpašnieka pieņemšana darbā ir katra darba devēja izvēle.

Saskaņā ar Luhses biogrāfiju viņš arī beidzis Krievijas Medicīnas akadēmijas, psiholoģijas un seksoloģijas katedras pēcdiploma apmācību psihologa konsultanta specialitātē un Maskavas Sociālpolitisko institūtu sociālo attiecību teorijas specialitātē.

Tomēr Augulis portālam "Delfi" uzsvēra, ka Luhse VDI vadītāja amatam, kurā viņu otrdien apstiprināja valdība, ir izvēlēts pamatoti. Viņš esot izvēlēts trijās konkursa kārtās, kas visas esot fiksētas audio ierakstos, un Luhsem, Auguļa ieskatā, ir atbilstoša izglītība un kvalifikācija. Augulis noraidīja jebkādus apgalvojumus, ka Luhses nonākšana jaunajā amatā būtu saistīta ar viņa dalību Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS).

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Luhses publiski pieejamie biogrāfijas dati liecina, ka viņš 1979.gadā beidzis Laidzes sovhoztehnikumu skaitļošanas mašīnu ekspluatācijas un remonta specialitātē, ieguvis politologa un psihologa izglītību dažādās Krievijas augstskolās, bet "Human Behavior" filozofijas doktora grādu saņēmis ASV tālmācības koledžā "Newport International University", kuras galvenā mītne ASV Vaiomingas štatā pērn maijā slēgta, jo koledža nav akreditējusi savas mācību programmas.

LM viņu atzinusi par piemērotāko starp 20 kandidātiem uz VDI vadītāja amatu, lai gan amata konkursā pretendentiem bija prasīta "akadēmiskā vai otrā līmeņa augstākā profesionālā izglītība tiesību zinātnēs vai darba aizsardzībā". LM izvēli nav kavējusi arī Luhses ilgstoša darbība politizētajās valsts uzņēmumu valdēs un padomēs, kā arī augsts amats Latvijas Zaļajā partijā (LZP) un ZZS. LZP viņš ir valdes priekšsēdētājs, bet ZZS – valdes loceklis.

Luhsem jāsāk pildīt amata pienākumi jau pēc divām dienām – ceturtdien, 14.janvārī. Ar šā gada 1.janvāri spēkā stājušos likuma grozījumu dēļ Luhsem pēc stāšanās valsts darbā būs jāatstāj amats partijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!