Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) jūlija beigās izstrādās gala ziņojumu par bīstamo atkritumu poligona ietekmi uz vidi un augustā pieņems lēmumu, kurā pagastā rekomendēs valdībai izveidot poligonu.
Par to žurnālistus otrdien informēja vides aizsardzības un reģionalās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs, paužot cerību, ka atkritumu dedzinātava, kuru plānots izveidot Olainē, uzsāks darbu līdz gada beigām.

Bīstamo atkritumu poligona izveide Olaines vai Zebrenes pagastā ļaus Latvijai atrisināt pašreizējo bīstamo atkritumu apglabāšanas problēmu, nevis apdraudēs apkārtni. Turklāt, izveidojot poligonu Olaines pagastā, varēs piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus padomju laiku izgāztuvju sanācijai, bilda ministrs.

Citu iespēju Makarovs neredz, piebilstot, ka pašlaik Olaines vecajās izgāztuvēs "var atrast visu Mendeļejeva tabulu septiņu astoņu metru dziļumā, kur ir gruntsūdeņi un pazemes ūdeņi".

Makarovs uzsvēra, ka "ne valsts, ne pašvaldības budžetā nevarēs atrast lielus līdzekļus piesārņojuma likvidācijai un, izvēloties Olaini par poligona atrašanās vietu, būs iespējams to sakārtot ar Eiropas līdzekļu piesaisti".

Ministrs atzina, ka pašlaik Latvijā nav speciālas vietas bīstamo atkritumu apglabāšanai. "Bet, kamēr bīstamie atkritumi nonāk parastajās izgāztuvēs un nepielāgotajās dedzinātavās, tikmēr sabiedrība ir mierīga un neredz problēmu. Kamēr tie mētājas dažādās vietās, satraukuma nav, bet, kad grib izveidot poligonu atbilstoši ES prasībām, sākās sašutuma vētras."

Makarovs klāstīja, ka nepareizi apglabāti bīstamie atkritumi rada lielāku piesārņojumu un apdraud vidi vairāk nekā poligons. Ministrs arī uzsvēra, ka ministrija informēs sabiedrību un darīs visu, lai poligons atbilstu drošības prasībām, pretējā gadījumā, "ja ministrija pieļaus kaitīga objekta projekta realizāciju, tad.. es negribētu būt tajā brīdī Latvijā".

Poligona un dedzinātavas būvēšana tuvu apdzīvotai vietai nepieciešama, lai pārstrādē saražotais siltums nonāktu nevis atmosfērā, bet apsildītu mājas un karsētu ūdeni. Runājot par Olaines iedzīvotāju protestiem, ministrs norādīja, ka pašreiz Olainē esošā katlu māja piesārņo apkārtni vairāk nekā potenciālā bīstamo atkritumu dedzinātava. Tāpat ministrija joprojām meklē kādu vietu Eiropā, kur plāno aizvest pāris iedzīvotāju no iespējamās poligona atrašanās vietas, lai parādītu līdzīgu objektu drošību Eiropā.

Bīstamo atkritumu poligona iespējamā atrašanās vieta varētu būt Olaines pagastā vai Zebrenes pagastā. Pašlaik ir izstrādāts ietekmes uz vidi novērtējuma darba ziņojums, kura sabiedriskajā apspriešanā Ietekmes uz vidi novērtējuma birojs saņēma informāciju par papildu veicamo izpēti.

Poligonu paredzēts uzbūvēt līdz 2004.gada decembrim. Jaunajā poligonā iecerēts apglabāt tos atkritumus, kurus pašreiz nevar pārstrādāt, poligons plānots uz 20 gadiem un tam nepieciešamā platība ir 2,5 hektāri. Poligonam būs rezervēti 5 - 7 hektāri, lai to nepieciešamības gadījumā varētu paplašināt pēc 20 - 30 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!