Foto: Shutterstock
Eiropas Savienības finansēta projekta ietvaros 1 063 554 eiro tiks novirzīts auklēm nestandarta darba laiku strādājošiem vecākiem, piektdien preses konferencē informēja amatpersonas.

Labklājības ministrs Jānis Reirs atzina, ka pārsvarā cilvēki Latvijā strādā privātā un valsts sektorā, kur ir noteikts darba laika grafiks, bet ir darba vietas, kur cilvēkiem ir jāstrādā ārpus ierastā darba laika, dažkārt pat diennakti. Ministrs teica, ka Latvijā ir darba spēka trūkums, tāpēc darba devējam ir vajadzīgi jauni veidi, kā piesaistīt cilvēkus.

Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta pārstāve Dace Helmane piektdien pauda, ka pēdējo gadu laikā no uzņēmumu puses pieaugusi interese par ģimenei draudzīgā komersanta statusa iegūšanu - pieaug šā faktora nozīme darbinieku saglabāšanā savā uzņēmumā. Ģimenei draudzīgā komersanta statusu ieguvušie uzņēmumi piedāvā elastīgu darba laiku, sniedz atbalstu darbinieku bērniem, kā arī rūpējas par uzņēmuma vides pieejamību bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Latvijas Darba devēju konfederācijas direktore Līga Meņģelsone norādīja, ka, mēģinot sabalansēt ģimenes dzīvi un darbu, ģimenes parasti rod risinājumu īsam periodam, bet nav pieejams ilgtermiņa risinājuma. No tautsaimniecības viedokļa ir svarīgi, lai jaunie vecāki pēc iespējas ātrāk var atgriezties darba dzīvē un to darīr kvalitatīvi.

Labklājības ministrijas projekta vadītājs Maksims Ivanovs stāstīja, ka projekta kopējais finansējums ir 1 063 554 eiro, no kuriem 20% būs no valsts budžeta. Projekta mērķis ir izveidot ilgtermiņā funkcionējošu modeli elastīgu bērnu aprūpes pakalpojumu subsidēšanai un attīstībai, veicinot vecāku nodarbinātību, kā arī darba un ģimenes dzīves saskaņošanu. Projekta ietvaros nodrošinās bērnu pieskatīšanu ārpus ierastā darba laika, tas ir no pulksten 18 līdz pulksten 8, kā arī brīvdienās un svētku dienās.

Projekta ietvaros viena bērna pieskatīšanai paredzēti 400 eiro. No projekta līdzekļiem paredzēts finansēt mīkstā inventāra iegādi, mācību līdzekļus un rotaļlietas līdz 150 eiro vērtībā vienam bērnam.

Šobrīd ir pabeigta projekta izstrādes fāze, kas ilga deviņus mēnešus, un uzsākta otrā fāze, kas būs praktiska līgumu slēgšanu ar auklēm, bērnudārziem un pašvaldībām.

Ivanovs norādīja, ka tas ir izmēģinājuma projekts, lai redzētu pieprasījumu. Projektam šobrīd ir atlasīti 23 uzņēmumi, kuros kopā strādā vairāk nekā 30 000 darbinieku. Šobrīd projektam ir pieteikušies un atlasīti 146 vecāki, kā trīs bērnu dārzi un 25 privātās auklītes bērnu pieskatīšanai. Līgumu projekta realizēšanai uzsāks parakstīt jūnijā.

Projektu plānots realizēt 10 mēnešus, pēc kuriem tiks veiktas pārrunas ar pašvaldībām, kā to turpmāk varētu finansēt par pašvaldīb līdzekļiem. Pirmos četrus mēnešus piedāvājumu finansēs 100% apmērā. Nākamos divus mēnešus no projekta līdzekļiem finansēs 80% un pēdējos četrus mēnešus 60% apmērā, papildus piesaistot darbinieku un darba devēju finansējumu.

Latvijā šāds projekts ir aktuāls, jo 30-35% strādājošo ir ar nestandarta darba laiku, strādājot gan maiņās, gan arī vakaros, naktīs un brīvdienās.

Preses konference "Darba un ģimenes dzīves līdzsvars Latvijas darba tirgū" LM organizēja par godu Starptautiskajai ģimenes dienai. Pasākuma mērķis bija pievērst Latvijas darba devēju un sabiedrības uzmanību nepieciešamībai sekmēt darbinieku darba un ģimenes dzīves saskaņošanu un īstenot ģimenei draudzīgas iniciatīvas, kā arī informēt pasākuma dalībniekus par LM iniciatīvām darba un ģimenes dzīves saskaņošanas jomā. Vienlaikus dalībniekus iepazīstinās ar Ģimenes draudzīgā komersanta instrumentu un jaunākiem pētījumu datiem Latvijas darba tirgū, tai skaitā, darba un ģimenes dzīves saskaņošanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!