Foto: DELFI

Līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos un aktīvāku sildīšanos sestdien izcēlušies vairāki ar apkures iekārtu ekspluatāciju saistīti ugunsgrēki dzīvojamās mājās un ugunsdzēsēji glābuši gan cilvēkus, gan arī dzīvniekus, turklāt šajās nelaimēs ir arī vairāki cietušie, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Ilze Dāme-Birziņa.

Sestdien pulksten 8.46 ugunsdzēsēji steidzās uz Stūra ielu Krāslavā, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāva dzīvojamā mājā. Notikuma vietā konstatēts, ka virtuvē pie krāsns deg malka un starpsiena divu kvadrātmetru (m2) platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās divi cilvēki, kuri bija cietuši. Pulksten 10.15 VUGD darbs notikuma vietā noslēdzās.

Pulksten 15.50 dienests saņēma izsaukumu uz Ogres novada Lēdmanes pagastu, kur bija nodegusi vienstāva dzīvojamā mājā 200 m2 platībā un ugunsdzēsēju ierašanās brīdī gruzdēja krāsmatas. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējies viens cietušais, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. No notikuma vietas ugunsdzēsēji aizbrauca vien pulksten 20.15.

Pulksten 21.23 tiks saņemts izsaukums uz Bauskas novada Iecavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Notikuma vietā konstatēts, ka deg vienstāva dzīvojamā māja 160 m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies seši cilvēki. Ugunsdzēsēji no mājas izglāba suni un kaķi, bet darbu notikuma vietā pabeidza pulksten 3.31.

Pulksten 22.19 VUGD saņēma izsaukumu uz Smiltenes novada Brantu pagastu, kur ar atklātu liesmu dega dzīvojamā māja 200 m2 platībā un tai bija iebrucis jumts. Šajā nelaimē cilvēki fiziski necieta. Pulksten 1.32 ugunsdzēsēju darbs notikuma vietā noslēdzās.

Svētdien plkst.3.02 tika saņemts izsaukums uz Biķernieku ielu Rīgā, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg pagrabs 21 m2 platībā. No piedūmotās ēkas tika izglābti 13 cilvēki. Pulksten 5.46 ugunsdzēsēji savu darbu objektā bija pabeiguši un devās prom.

Aizvadītajā diennaktī, no 7. janvāra pulksten 6.30 līdz 8. janvāra pulksten 6.30, VUGD kopumā saņēma 61 izsaukumu – 21 uz ugunsgrēku dzēšanu, 28 uz glābšanas darbiem, bet 12 izsaukumi bija maldinājumi.

Kā atzīmēja Dāme-Birziņa, no saņemtajiem izsaukumiem 16 bija saistīti ar nepareizu apkures ierīču ekspluatāciju.

"Apkures sezonā daļa no traģiskajiem ugunsgrēkiem izceļas tieši nepareizas vai bojātu apkures ierīču ekspluatācijas dēļ. Iedzīvotāji krāsnis pārkurina un uz tām žāvē drēbes, neaiztaisa ciet krāsns durtiņas, kā arī pie tām novieto degtspējīgus priekšmetus," stāstīja VUGD pārstāve, uzsverot, ka šo ugunsgrēku izcelšanos var novērst, ievērojot drošības noteikumus apkures ierīču ekspluatācijas laikā un regulāri sekojot līdzi to tehniskajam stāvoklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!