Kaut arī Latvijā šā gada vienpadsmit mēnešu laikā no Austrijas ievestas 193 tonnas liellopu gaļas, no reģiona, kur tika konstatēta govju spongiozā encefalopātija (BSE), liellopu gaļa Latvijā nav ievesta.
Kā pauda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Vinets Veldre, līdz ar to Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, ka Latvijā ievesta gaļa no tās fermas, kurā konstatēts pirmais BSE saslimšanas gadījums Austrijā.

Kā ziņots, Austrijas valdība pagājušās nedēļas beigās oficiāli apstiprināja, ka valstī fiksēts pirmais saslimšanas gadījums ar govju trakuma slimību BSE. Tas kļuvis skaidrs pēc tam, kad laboratorija Lielbritānijā apstiprināja Austrijā veikto analīžu rezultātus, kas uzrādīja saslimšanu ar BSE.

Kā iepriekš pauda PVD Pārtikas uzraudzības daļas vadītājs Ernests Zavadskis, gadu vai pusotru liellopu gaļu Latvijā no Austrijas drīkstēja ievest 10 uzņēmumi. Sakarā ar pirmo BSE saslimšanas gadījumu Austrijā PVD galvenais pārtikas un veterinārais inspektors izdevis rīkojumu, ar kuru noteikts pagaidu aizliegums no Austrijas Latvijā ievest liellopu gaļas produkciju.

No Austrijas aizliegts ievest aitu, kazu, un govju sugas dzīvniekus, to kautproduktus un tos saturošu vai no tiem izgatavotu produkciju, kā arī visu sugu dzīvnieku barību, izņemot mājas un istabas dzīvnieku, kažokzvēru un zivju barību.

BSE konstatēta kopumā 21 valstī - Lielbritānijā, Luksemburgā, Lihtenšteinā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Holandē, Īrijā, Šveicē, Portugālē, Vācijā, Spānijā, Itālijā, Japānā, Kuveitā, Čehijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā un Austrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!