Foto: LETA

Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīm jāspēj sekmīgāk pārliecināt vecās Eiropas Savienības (ES) valstis par Krievijas radīto draudu nopietnību, augsta līmeņa starptautiskā konferencē "Eiropa. Pēc 100 Pirms" sacīja Čehijas domnīcas "Evropske hodnoty" ("Eiropas vērtības") direktora vietnieks Jakubs Janda.

Viņš vērsa uzmanību, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm līdz šim nav labi veicies ar vēršanos pie lielajām Rietumeiropas valstīm, cenšoties parādīt savu pienesumu ES, kā arī norādīt uz pieaugošajiem draudiem no Krievijas. Gan Čehijai, gan Baltijas valstīm vajadzētu vairāk iesaistīties un censties pārliecināt citas ES valstis par no Krievijas nākošajiem draudiem un tās īstenoto politiku, teica Janda.

"Vēsturiskajā kontekstā, runājot par Krievijas politiku un attiecībām ar ES, varētu teikt, ka kauja par Berlīni joprojām norisinās. Ir svarīgi, kā Vācijas politiskie līderi turpmāk raudzīsies uz Krievijas politiku un kādu pretestību Krievijas draudiem izrādīs. Arī Čehijai neizdodas pārliecināt Vācijas eliti, ka pret Krieviju nepieciešams vērsties vairāk un stingrāk," teica eksperts.

Janda pieminēja Lielbritānijā īstenoto uzbrukumu dubultaģentam Sergejam Skripaļam, skaidrojot, ka ES valstu reakcija, izraidot Krievijas diplomātus, bija pārāk vāja, tādēļ ar lielu varbūtību pieļaujams, ka Krievija šādas provokācijas turpinās veikt. "Cena par kaitēšanu ES, Krievijai ir neliela," izteicās Janda.

"Krievijas rīcība ir ES mēroga problēma un nepieciešams kāds pamošanās signāls, kas liktu to saprast. Austrumeiropas valstīm un Centrāleiropas valstīm nepieciešams sanākt kopā un censties pārliecināt citas ES valstis, ka ir daudz pasākumu, kas jāīsteno nemilitārajā jomā, piemēram, ekonomiski," uzsvēra eksperts no Čehijas, piebilstot, ka šo reģionu valstīm aktīvāk bijis nepieciešams iestāties arī pret "Nord Stream 2" projektu.

Viņaprāt, Centrāleiropas valstis no Baltijas valstīm varētu mācīties to, ka "nepieciešams pieņemt Magņitska likumu, kas kaitina Kremli un Krievijas oligarhus". Tāpat nepieciešams koncentrēties uz ekonomiskajām sankcijām, kas būtu vērstas pret konkrētām Krievijas personām.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka ES valstīm ciešāk jāsadarbojas un jāveido labas attiecības, kas var izrādīties īpaši būtiskas gadījumā, ja rodas kādi konflikti. "Ja zemu novērtējat sabiedrotos miera laikā, tad kara laikā jums to nebūs," izteicās Janda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!