Foto: DELFI
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķu komandai izdevies glābt dzīvību kādam pacientam, kurš, ilgstoši uzturoties ārpus telpām, bija nosalis gandrīz līdz nāvei.

Aptuveni 50 gadus vecais vīrietis slimnīcā tika nogādāts no ielas. Viņa ķermeņa temperatūra bija nokritusies līdz 22 grādiem pēc Celsija, kas pēc mediķu vērtējuma ir smaga hipotermija un apdraud cilvēka dzīvību. Normāla ķermeņa temperatūra ir aptuveni 37 grādi.

Pacienta glābšanā tika iesaistīta Rīgas Austrumu slimnīcas mediķu komanda: sākotnēji Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, tad Intensīvās terapijas klīnikā, bet pēc divām dienām pacients ārstēšanos turpināja stacionāra "Gaiļezers" Iekšķīgo slimību klīnikā.

Rīgas Austrumu slimnīcas mediķi veica mērķtiecīgus pasākumus pacienta reanimēšanai – pacientam tika veikti dažādi intensīvās terapijas pasākumi, monitorēta sirdsdarbība. Pēc sešām dienām pacienta veselības stāvoklis bija tiktāl uzlabojies, ka viņš no Rīgas Austrumu slimnīcas tika izrakstīts.

Mediķi brīdina, ka, iestājoties aukstam laikam, uzturoties ārpus telpām vai neapsildītās telpās, ir jāuzmanās no ķermeņa atdzišanas, īpaši siltuma zudumu var paātrināt alkohola lietošana.

Hipotermija iestājas, kad ķermeņa temperatūra ir samazinājusies par diviem grādiem, un cilvēks tad izjūt drebuļus. Būtiskāka atdzišana var izraisīt nopietnus veselības traucējumus. Visjūtīgākie orgāni hipotermijas gadījumā ir sirds un smadzenes, tāpēc cilvēkam var būt sirds ritma traucējumi un apziņas nomākums.

Iestājoties vēsākam laikam, cilvēki nereti gūst arī apsaldējumus. Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Biķernieki" Apdegumu centrā ar dažāda smaguma ekstremitāšu apsaldējumiem ik nedēļu vēršas ap desmit pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!