Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) no nākamās nedēļas pārtrauks dienas stacionāra pakalpojumus un plānveida operācijas, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pavēstīja slimnīcas valdes loceklis Haralds Plaudis.

Viņš informēja, ka uz trešdienas rītu RAKUS kopējā gultu noslodze ir 77%, bet Covid-19 pacientu gultu noslodze ir 93%. Plaudis piebilda, ka situācija slimnīcā ļoti labi korelē ar kopējo situāciju valstī.

"Patlaban Covid-19 pacienti veido 14,5% no visiem RAKUS pacientiem, bet mēs saskaramies ar lielu pacientu pieplūdumu, kas sirgst ar citām kaitēm, jo [Covid-19 pandēmijas dēļ] pusotru gadu veselības aprūpes sistēma strādāja citā režīmā, kā rezultātā ir uzkrājies daudz pacientu ar hroniskā kaitēm," informēja Plaudis.

Tāpat slimnīcas valdes loceklis norādīja, ka katru nedēļu notiek RAKUS iekšējās operatīvās vadības grupas sanāksmes, kurās tiek lemts par pacientu apriti. Kā vienu no kritiskām problēmām Plaudis iezīmēja intensīvās terapijas personāla slimošanu ne tikai ar Covid-19, bet arī citām sezonālām slimībām.

"Ņemot vērā esošās tendences un prognozes par situāciju stacionārā, esam izstrādājuši plānu trim nedēļām, kā pārtraukt atsevišķu pakalpojumus un atvērt papildus gultas Covid-19 pacientiem. 11. oktobrī pārtrauksim dienas stacionāra pakalpojumus un plānveida operācijas, izņemot tās, kas attiecas uz onkoloģiju un citas lielas neatliekamās manipulācijas," skaidroja Plaudis.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien valdības sēdē informēja par Covid-19 saslimstības izplatības un epidemiologu prognozēm, kas liecina, ka jau oktobra vidū jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits varētu pietuvoties 2000 gadījumiem dienā, savukārt oktobra beigās ir sagaidāma stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaita dubultošanās.

Kā norādīja Pavļuts, epidemiologu prognozes liecina, ka jau 16. oktobrī diennaktī jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits varētu pietuvoties 2000 robežai, bet 31. oktobrī Latvija varētu sasniegt 1600 –2700 jaunatklātu Covid-19 gadījumu dienā.

Savukārt jau 23. oktobrī diennaktī stacionēto skaits varētu sasniegt ap 120 gadījumiem dienā, bet 31. oktobrī – 120-170 gadījumus dienā. Līdz ar to kopējais stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits 24. oktobrī varētu pietuvoties 1200 pacientiem, bet 31. oktobrī – 1000-1300 pacientiem.

Tāpat Pavļuts norādīja, ka pēc pāris dienām Latvijā varētu tikt pārsniegts vēsturiski lielākais 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju - 686,8, kas tika sasniegts šī gada sākumā.

Jau ziņots, ka ordien Latvijas slimnīcās tika stacionēti 116 ar Covid-19 inficēti cilvēki, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

Salīdzinot ar pirmdienu, kopējais stacionēto Covid-19 pacientu skaits ir palielinājies no 585 līdz 633.

Patlaban Latvijas slimnīcās ārstējas 569 Covid-19 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu un 64 ar smagu slimības gaitu.

Kopumā no slimnīcām līdz šim izrakstīti 15 415 ar Covid-19 sasirgušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!