Foto: stock.xchng
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā turpmāk būs pieejama unikāla metode, kas ļauj veikt visjaunāko neinvazīvo ārstēšanu vēža pacientiem, nekaitējot audzēja tuvumā esošajiem veselajiem audiem un nepielietojot tradicionālo ķirurģiju, portālu "Delfi" informēja slimnīcā.

Ārstēšana būs iespējama ar stereotaktiskās staru terapijas iekārtu "Novalis TX". Līdz šim onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā stereotaktiskās staru terapijas un radioķirurģijas procedūras nebija pieejamas.

Kā norāda onkologi, līdz ar iekārtas uzstādīšanu ir sākusies jauna ēra staru terapijā Baltijā. Rīgas Austrumu slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs Sergejs Popovs: "Ārstēšana ar jauno staru terapijas iekārtu ļauj pilnībā panākt sīku audzēja perēkļu iznīcināšanu, tādējādi būtiski pagarinot pacienta dzīvi un uzlabojot dzīves kvalitāti. Tā ir cerība pacientiem, kuriem iepriekš bijām spiesti dažādu iemeslu dēļ atteikt."

Viņš arī uzsver, ka ar jaunās tehnoloģija palīdzību tiks paaugstināta pakalpojuma pieejamība, jo, piemēram, ja iepriekš bija nepieciešamas vidēji 30 starošanas reizes, tad tagad noteiktos gadījumos tās būs no 1 līdz 4 reizēm. Nav noslēpums, ka staru terapijas procedūras līdzi nesa dažādas blaknes, cilvēki nereti zaudēja darba spējas un šādā novārdzinātā stāvoklī atradās vairāku mēnešu garumā. Ievērojami samazinātais laika periods, kāds nepieciešams ārstēšanai, atvieglos arī to cilvēku situāciju, kuriem pastāvīgi nācās braukāt uz Rīgu. Jauno tehnoloģiju galvenokārt plānots pielietot pacientu ar primāriem un metastātiskiem galvas smadzeņu, plaušu, aknu un priekšdziedzera ārstēšanai.

"Šis ir liels solis uz priekšu vēža veiksmīgā ārstēšanā," norāda Popovs, " un Latvija ir vienīgā valsts Austrumeiropā, kur šāds pakalpojums ir pieejams. Tāpēc par to interesi jau ir izrādījuši pacienti no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, kas līdz šim ārstēties devās uz kādu no Eiropas valstīm, bet kur šis pakalpojums ir ievērojami dārgāks." Īpaši uz prezentāciju Rīgas Austrumu slimnīcā ieradīsies arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Jaunajā iekārtā ir izmantotas moderno tehnoloģiju iespējas, daudz precīzāk un mērķtiecīgāk novadot staru kūli audzējā, iespējami mazāk skarot blakus esošos veselos audus. Precizitāte ir pusmilimetra robežās iepriekšējo 5 – 10mm vietā. Tas tiek sasniegts ar integrētām rentgenattēlošanas iekārtām, kas staru terapijas procedūras laikā ļauj veikt pat datortomogrāfiju, lai starojumu precīzi nomērķētu tieši audzējā. Metodes pielietošanas rezultāti ir līdzīgi audzēju ķirurģiskās ārstēšanas rezultātiem. Turklāt jānorāda, ka stereotaktiskā staru terapija ir neinvazīva ārstēšanas metode, un to pārsvarā var veikt ambulatori.

Pirmo pacientu ārstēšana Rīgas Austrumu slimnīcā tika uzsākta jau 5. oktobrī, tostarp, terapiju saņēma divi pacienti ar priekšdziedzera vēzi pirmajā stadijā, kuras efekts būs līdzvērtīgs ķirurģiskai operācijai. Terapijas kurss tika uzsākts arī gados jaunai pacientei ar ļaundabīgo limfomu, kurai ārstēšana ilgst jau vairāk nekā desmit gadus. Pacientei tika veikti vairāki ķīmijterapijas kursi, divas operācijas un staru terapija. Neskatoties uz sasniegto pozitīvo efektu, tomēr palika neliels ļaundabīgo šūnu sakopojums jau apstarotajā rajonā. Šai jaunajai sievietei stereotaktiskā staru terapija ir vienīgā iespējamā ārstēšanas metode.

Jaunā tehnoloģija paver arī lielākas iespējas pacientu ar galvas smadzeņu audzējiem ārstēšanai, noteiktos gadījumos visu ļaundabīgo šūnu iznīcināšanai nepieciešamo radiācijas dozu pacientam piegādājot 1 procedūras laikā, iepriekšējo 25 – 30 procedūru vietā.

Staru terapijas iekārta tika iegādāta projekta "Onkoloģijas slimnieku radioterapijas ārstēšanas attīstība SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca"" ietvaros. Projekta īstenošana tika uzsākta 2008. gadā un tā kopējais budžets ir 3 114 285.60 lati, ko veido 85 % Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un 15% valsts budžeta finansējums.

Pašlaik Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu slimnīca Latvijā, kas tika izveidota, apvienojot klīnikas "Gaiļezers", "Linezers" un "Biķernieki", Latvijas Onkoloģijas centru un Patoloģijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!