Foto: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikai no valsts budžeta piešķirti papildu 513 622 eiro rindu mazināšanai, kas klīnikai šogad ļaus sniegt gandrīz trīs reizes lielāku valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un ievērojami samazināt pacienšu gaidīšanas laiku uz tiem.

"Iepriekšējos gados ierobežotā valsts finansējuma dēļ diemžēl bijām spiesti atteikt daudzām pacientēm, kuras vēlējās pierakstīties pie mums uz operācijām vai izmeklējumiem, kas ir valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozā. Taču šogad, pateicoties ievērojamajam papildu finansējumam, domāju, spēsim nodrošināt valsts apmaksātos pakalpojumus visām gribētājām," portālam "Delfi" stāstīja klīnikas vadītāja Nellija Lietuviete.

Lai klīnika varētu strādāt ar lielāku jaudu, Austrumu slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" jaunajā, daudzfunkcionālajā operāciju blokā tikko atklāta vēl viena operāciju zāle Ginekoloģijas klīnikas vajadzībām. Līdz šim šī operāciju zāle finansējuma trūkuma dēļ netika izmantota.

Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīnika ir viena no vadošajām klīnikām Latvijā, kur tiek sniegta gan neatliekamā, gan plānveida medicīniskā palīdzība dažādu ginekoloģisku slimību gadījumos. Klīnikā strādā augsti kvalificēti un ļoti pieredzējuši ginekologi, kuri diagnosticē un ārstē praktiski visas ginekoloģiskās kaites.

Ik gadu klīnikā tiek veiktas aptuveni 5000 operācijas un, kā jau universitātes slimnīcas klīnikai pieklājas, liels ir augstas sarežģītības pakāpes operāciju īpatsvars. Ginekoloģijas klīnika īpaši lepojas ar lielu pieredzi laparoskopisku operāciju veikšanā, kuru laikā nav nepieciešams atvērt vēdera dobumu.

Laparoskopiskās operācijas tiek veiktas caur 1–2 centimetrus gariem iegriezumiem, izmantojot speciālus instrumentus un laparoskopu – optisku ierīci, kas uz monitora pārraida attēlu no vēdera dobuma. Izmantojot šo metodi, klīnikā tiek izoperētas dzemdes miomas, olnīcu cistas un citi veidojumi, likvidēti olvadu saaugumi sievietēm, kurām ir grūtības ieņemt bērniņu, novērstas ārpusdzemdes grūtniecības, kā arī veiktas citas sarežģītas manipulācijas. Izmantojot līdzīgu optisku instrumentu, klīnikā veic arī histerorezektoskopiju – dažādu dzemdes dobuma patoloģiju likvidēšanu caur dzemdes kaklu.

Slimnīcā norāda, ka uz Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīniku augsti specializētas medicīniskās palīdzības saņemšanai bieži tiek pārvestas sievietes ar īpaši sarežģītām ginekoloģiskām problēmām no citām Latvijas ārstniecības iestādēm. Ginekoloģiskā palīdzība akūtos gadījumos Austrumu slimnīcā pieejama 24 stundas diennaktī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!