Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadība plāno apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par desmit miljoniem eiro, svētdien vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Tas nozīmē, ka, ja kāds pret slimnīcas valdes locekļiem Viesturu Boku, Anitu Slokenbergu vai Imantu Rezebergu vērstos tiesā, apdrošinātājs apmaksātu kā advokātu izdevumus, tā arī iespējamo tiesas piedzīto kompensāciju.

Slimnīcas vadītājs Boka raidījumam paskaidroja, ka apdrošināšana ir saistīta ar viņa un kolēģu lēmumiem - "gan piegādēm, gan ārstniecības procesu, gan par tarifiem, gan par kvalitāti - taisnību sakot, tās ir visas darbības jomas".

Raidījums atzīmēja, ka iepriekš gan nav publiski ziņots par miljonu vērtām tiesvedībām, kurās būtu ierauta austrumu slimnīca, tāpat neesot ziņu, ka tai nākotnē būtu gaidāmas kādas nepatikšanas, kas no valdes locekļu privātajiem līdzekļiem prasītu grandiozas summas. Taču valde tikai atkārtojot auditoru un juristu teikto, ka slimnīcas riski pieaug un tāpēc tā gatava tērēt desmitus tūkstošus, lai šādu polisi iegādātos.

Turklāt slimnīcas vadība grib nodrošināties ne tikai nākotnei, bet arī par divu gadu iepriekšējo periodu. Apdrošināšanas biznesā mēdzot būt arī šādas prasības, taču tad uzņēmumu rūpīgi pārbauda.
Austrumu slimnīcas valdi ieceļ Veselības ministrija (VM). Tai būtu jāzina, par kādiem riskiem satraukusies slimnīcas vadība. Tomēr par viņu plāniem ministrijas augstākā vadība neko nezinot.

"Tā man bija pirmā dzirdēšana par risinājumiem, kas iecerēti," raidījumam "Nekā personīga" atzina slimnīcas valsts kapitāldaļu turētājs, VM valsts sekretārs Linards Muciņš, norādot, ka ir pieprasījis valdei informāciju saistībā ar minētajiem apdrošināšanās plāniem.

"Nekā personīga" vēstīja, ka patlaban spēkā ir "Latvenergo" valdes civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise par 15 miljoniem eiro. Par tādu pašu summu apdrošināts starptautiskās lidostas "Rīga" augstākais menedžments. Ministru kabinets pērn par 14 miljoniem eiro atļāvis apdrošināt arī Privatizācijas aģentūras valdes locekļu atbildību. Gandrīz visos gadījumos apdrošinātājs ir vai nu SIA "Marsh" vai Dānijas "Allianz Global Corporate & Specialty", vai abi kopā.

Apdrošinātās valdes lemj par desmitiem, pat simtiem miljonu darījumiem, un risku apdrošināšanu varot saprast, bet slimnīca veic sociālo funkciju, un no tās neviens peļņu neprasa, turpretim apdrošināties pret krimināliem pārkāpumiem ar šādu polisi nevar, vēstīja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!