Foto: AP/Scanpix
Rakstnieka Aleksandra Grīna autortiesību turētāji informējuši filmas "Dvēseļu putenis" veidotājus - studiju "F.O.R.M.A." -, ka līgumam par Grīna romāna "Dvēseļu putenis" izmantošanu filmas veidošanā ir beidzies termiņš.

Savukārt "F.O.R.M.A." uzskata, ka līgums ir spēkā un filmas veidošanā ar autortiesībām nekādu problēmu nav.

Kā apliecināja Nacionālā Kino centra (NKC) vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga, NKC saņēmis Grīna autortiesību turētāju pārstāvja vēstuli, kurā norādīts, ka 2012.gadā noslēgtā līguma ar studiju "F.O.R.M.A." par romāna "Dvēseļu putenis" izmantošanu filmas veidošanā termiņš esot beidzies 2013.gada 17.decembrī.

Savukārt filmas "Dvēseļu putenis" producents Gatis Upmalis apgalvoja, ka līgums par darba izmantošanu esot noslēgts uz pieciem gadiem.

Upmalis skaidroja, ka filmas veidošanā ar autortiesībām nekādu problēmu nav - studijai "F.O.R.M.A." ir noslēgts ekskluzīvas licences tiesības uz pieciem gadiem. Upmalis norādīja, ka Grīna autortiesību turētājam nosūtīts arī darbības plāns, kā arī notikušas pārrunas klātienē. Filmas veidotāju pārstāvis bija neizpratnē par informāciju, ka līguma termiņš ir beidzies.

Grīna autortiesību turētāju pārstāve Liene Kalēja aģentūrai nevēlējās komentēt līguma termiņa beigšanos. Kalēja norādīja, ka par to varēs runāt janvāra beigās, kad ar Grīna autortiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu - būs saskaņots filmas scenārijs. Pašlaik ar studiju "F.O.R.M.A." par scenāriju notiekot sarunas.

Kalēja stāstīja, ka rakstnieka mazmeita vēlas, lai scenārijs taptu pēc iespējas tuvāk grāmatas oriģinālam, savukārt producentam ir savs redzējums par filmas scenāriju.

Jau ziņots, ka Saeima atbalstīja papildus finansējuma - 200 000 eiro - piešķiršanu filmas "Dvēseļu putenis" veidošanai no 2014.gada valsts budžeta.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija bija iesniegusi valsts 2014.gada budžetā pieprasījumu par 938 699 latu piešķiršanu spēlfilmas "Dvēseļu putenis" ražošanas sagatavošanai un filmēšanas pirmajam posmam. Komisijas iesniegtais priekšlikums paredzēja, ka 2015.gadā filmas veidošanai jāpiešķir 920 275 lati.

Valdība šo ierosinājumu neatbalstīja, savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vēlāk vienojās atbalstīt mazākas summas piešķiršanu, proti, paredzēt šim mērķis 200 000 eiro.

Papildus finansējuma piešķiršana filmai "Dvēseļu putenis" izraisīja pretrunīgas diskusijas nozares ekspertu starpā. Daļa uzskatīja, ka politiska naudas dalīšana grauj finansējuma sadales sistēmu, kas balstās uz mākslinieciskām kvalitātēm, bet citi pauda gandarījumu, ka nozarei jebkādiem līdzekļiem izdevies piesaistīt papildu finanses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!