Jau no nākamā gada 1.jūnija apdrošinātāji drīkstēs piedāvāt autoīpašniekiem slēgt Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) līgumu arī elektroniski, par apliecinājumu līguma noslēgšanai kalpos ieraksts vienotajā OCTA datubāzē, kas ļaus Ceļu policijai, CSDD un citām institūcijām pārbaudīt apdrošināšanas spēkā esamību, u autovadītājam nevajadzēs vienmēr turēt pie sevis OCTA polisi.
To paredz ceturtdien Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi OCTA likumā.

E-polise plānota kā papildus OCTA līguma slēgšanas veids un arī pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā turpmāk OCTA līgumu būs iespējams slēgt arī līdz šim ierastajā kārtībā – pērkot polisi pie apdrošināšanas aģentiem un saņemot papīra formas dokumentu. E-polise attieksies tikai uz standartlīgumiem. Starptautiskos līgumus jeb Zaļās kartes būs jāiegādājas kā līdz šim, klātienē pie apdrošinātāja, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk aprēķinot zaudējumu atlīdzības par cietušās personas darbspēju zaudējumu vai cietušās personas nāvi, tiks indeksēti cietušās personas vai mirušā apgādnieka saņemtie darba ienākumi pirms ceļu satiksmes negadījuma. Indeksācija tiks veikta reizi gadā, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes oficiāli noteikto iepriekšējā gada inflācijas koeficentu.

Saskaņā ar ES direktīvu izstrādāti grozījumi, kas paredz ievērojami palielināt zaudējumu atlīdzināšanas limitu ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem – līdz 5 miljoniem eiro personām un miljonam eiro mantai. Taču jāievēro, ka saskaņā ar 5.direktīvas nosacījumiem šī summa ir limits visām cietušajām personām, kas iesaistīti noteiktā ceļu satiksmes negadījumā.

Lai Latvija varētu sagatavoties direktīvas prasībām un transportlīdzekļu īpašniekus nepārsteigtu straujš OCTA polišu cenu kāpums, ES dalībvalstīm ir atļāvusi noteikt piecu gadu pārejas posmu. Tas paredz, ka puse no kopējā limita ir jāievieš 2,5 gadu laikā (līdz 2009.gada 10.decembrim), savukārt no 2012.gada stājas spēkā atlīdzības pilnā apmērā.

Šobrīd atlīdzību limiti personām ir 250 tūkstoši latu. Tajos ietverti materiālie un nemateriālie zaudējumi, zaudējumi, kuri radušies valsts un pašvaldību budžeta iestādēm nodrošinot cietušā ārstēšanu un rehabilitāciju, izmaksājot pabalstus un pensijas, kā arī cietušajam iegādājoties tehniskos palīglīdzekļus.

Līdz nākamā gada vidum paliks spēkā esošā OCTA līguma slēgšanas kārtība un transportlīdzekļu vadītājiem būs jāvadā līdzi apdrošināšanas līgums noteiktas veidlapas formā.

Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele pauž gandarījumu par Saeimas atbalstīt grozījumus OCTA likumā, kas paredz iespēju noslēgt apdrošināšanas līgumu arī elektroniski – izmantojot distances saziņas līdzekļus.

"E-polišu pieejamība ir būtisks panākums, kas sasniegts, elektronisko pakalpojumu ieviešanas jomā veiksmīgi sadarbojoties valsts iestādēm un komercuzņēmumiem. Esmu gandarīta, ka esam spēruši vēl vienu pārliecinošo soli e-pārvaldes ieviešanā un iedzīvotāju sadzīves apstākļu atvieglošanā," norāda ministre.

Gada sākumā, tiekoties ar banku, apdrošināšanas un līzinga uzņēmumu pārstāvjiem, ministre aicināja uzņēmējus nākt klajā ar priekšlikumiem par nepieciešamo valsts atbalstu pakalpojumu elektronizācijā, lai to izmantošana iedzīvotājiem būtu ērtāka, pieejamāka un samazinātos pakalpojumu administratīvās izmaksas.

Pēc apdrošināšanas sabiedrību "If Latvia" un BTA priekšlikumiem izveidot apdrošināšanas e-pakalpojumu un nodrošināt e-polišu iegādi internetā Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta speciālisti sniedza atbalstu nepieciešamo grozījumu izstrādē normatīvajos aktos, kas regulē sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!