Ceturtdien vides speciālisti kopā ar Jūras spēkiem avarējušā Kipras kuģa "Golden Sky" apkārtnē konstatējuši naftas piesārņojumu.
Jūras spēku preses sekretāre Iveta Kraule informēja, ka patlaban uz Ventspili devies Jūras spēku kuģis "Astra", uz kura atrodas naftas savākšanas aprīkojums. Pagaidām nav informācijas, cik liels ir vides piesārņojums.

Jūras spēki pieļauj iespēju, ka naftas produktu noplūde varēja notikt, kad kuģi novilka no sēkļa un pārvietoja aptuveni divas jūdzes tālāk. Acīmredzot piesārņojums radies kuģa korpusa bojājumu dēļ.

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes direktora vietnieks Felikss Klagišs sacīja, ka piesārņojums izstiepies aptuveni divu jūras jūdžu garumā no kuģa enkurvietas līdz ostas ziemeļu molam.

"Piesārņojuma daudzums tiek precizēts, bet izskatās, ka noplūde notikusi pastāvīgi un mazā daudzumā. Tomēr tas jau bija paredzams, jo pilnīgi visu mazutu no turienes nevarēja izsūknēt. Tas pielīp klāt pie sienām vai paliek "kabatās", un ar to bija jārēķinās. Turklāt pašlaik notiek kravas atkraušana, kuģis ceļas uz augšu, līdz ar to mainās iegrime un sānsvere, kas arī izraisa naftas produktu noplūdi," skaidroja eksperts.

Viņš piebilda, ka par noplūdes iespējamību informēti arī glābēji un šodien Krasta apsardzei nosūtīta vēstule ar lūgumu ierobežot un savākt izplūdušos naftas produktus.

Jau ziņots, ka avarējušais kuģis "Golden Sky" piektdien, 16.martā, tika novilkts no sēkļa un ar velkoņiem aizvilkts uz vietu divas jūras jūdzes no avārijas vietas. Tas tika veikts tādēļ, lai nepieļautu iespēju, ka atkal tiktu pārrauts optiskais kabelis.

Glābšanas kompānija patlaban risinot jautājumu par piemērotu doku, uz kurieni varētu pārvietot kuģi, lai novērstu radušos bojājumus. Kraule iepriekš pieļāva iespēju, ka kuģi remontam varētu vilkt uz Rīgu vai uz Klaipēdu.

Jau ziņots, ka kuģis, kas ar 25 000 tonnu minerālmēslu kravu no Ventspils bijis ceļā uz Indiju, 15.janvāra naktī vētras laikā uzsēdies uz sēkļa septiņu kabeļtauvu attālumā no Staldzenes bākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!