Foto: LETA

Sabojājoties SIA "Balticovo" notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, situācija Iecavas upē un tās pietekā Verģupē tiks kontrolēta, jo iespējamo kaitējumu videi uzreiz nevar noteikt, stāsta Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis. Viņš apstiprina, ka zivju slāpšana nav novērota.

"Varu apliecināt, ka uzņēmums ir darījis visu, lai samazinātu iespējamo kaitējumu dabai, paziņojot mums, samazinot ražošanas apjomus un notekūdeņu apjomu. Ja viņi situāciju noklusētu, sekas varēja būt nopietnas. Taču situācija upēs ir jāuzrauga. Šodien varētu būt zināmi pirmo ekspresanalīžu rezultāti," skaidro Verbelis, piebilstot, ka iespējamās sekas uz vidi var atklāties vēlāk.

Cilvēku veselību iespējamais piesārņojums neietekmēs. "Nav manīts arī, ka Verģupē būtu zivis, līdz ar to pastāv vien risks par zivju slāpšanu Iecavā, taču tā pašlaik nav novērota. Ja radīsies problēmas, būs jādomā par aerāciju," skaidro VVD pārstāvis.

Avārijas seku likvidēšanu "Balticovo" uzrauga arī VVD inspektors.

Verbelis atzīst, ka VVD iepriekš ir konstatējis uzņēmumā dažādus pārkāpumus, taču "kopumā mūsu sadarbība vērsta uz attīstību, viņi ir izbūvējuši jaunas attīrīšanas iekārtas".

"Arī tagad uzreiz sākta iekārtu darba atjaunošana. Tas ir divu nedēļu vai, iespējams, apmēram 20 dienu jautājums, kamēr jaunās dūņas sāks attīrīšanas procesu," stāsta Verbelis.

Kāpēc gāja bojā iepriekšējās baktērijas, noskaidros izmeklēšanā.

Kā vēstīts, sabojājoties SIA "Balticovo" notekūdeņu attīrīšanas iekārtai, šobrīd kaitējums videi nav konstatēts, jo problēma atklāta tās sākotnējā stadijā, iepriekš pastāstīja "Balticovo" valdes loceklis Kārlis Valdens.

Uzņēmumā apstiprina faktu, ka sabojājusies bioloģiskā sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārta un tam cēlonis ir bojāgājušas notekūdeņu attīrīšanas baktērijas.

Uzņēmumā informē, ka šobrīd iespējamais vides piesārņojums ir lokalizēts, nepieļaujot piesārņotajiem notekūdeņiem nonākt lielajās ūdenstilpēs. Tāpat avārijas sekas tiek stingri monitorētas, regulāri ņemot ūdens analīzes.

"Visi nepieciešamie resursi mobilizēti, lai piesārņojums neradītu vides apdraudējumu. Šobrīd mēģinām samazināt uzņēmuma notekūdeņu daudzumu un meklējam iespējas kaitīgos notekūdeņus attīrīt ārpus uzņēmuma, kā arī iedarbināt vecās attīrīšanas iekārtas," skaidro Valdens.

Vienlaicīgi tiks sākta notekūdeņu attīrīšanas iekārtu tīrīšana, atbrīvojoties no bojāgājušajām baktērijām, piebilst uzņēmuma valdes loceklis. Paredzēts, ka pēc šo attīrīšanas darbu pabeigšanas, iekārtās tiks ievietotas jaunas baktērijas, kuras pēc dabiskās aklimatizācijas dažu nedēļu laikā pilnībā atjaunos bioloģisko attīrīšanas procesu.

Uzņēmums prognozē, ka problēmas ar notekūdeņu attīrīšanu neietekmēs olu un olu produkcijas piegādi klientiem.

Kā ziņots, vakar sabojājušās "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. VVD situāciju uzņēmumā vērtēja kā ļoti nopietnu apdraudējumu, jo ik dienu "Balticovo" vidē novada aptuveni 500 kubikmetrus notekūdeņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!