Ar veselības ministres Ingrīdas Circenes parakstīto rīkojumu avārijas kontracepcija no 24.aprīļa kļuvusi par bezrecepšu medikamentu, pavēstīja Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis.
Šobrīd Latvijas aptiekās nelielās devās bez ārsta receptes iespējams nopirkt divu veidu avārijas kontracepcijas medikamentus - "Postinor 2" un "Norlevo", kam abiem ir identisks sastāvs.

"Lēmums atļaut šādu līdzekļu tirdzniecību bez receptes ir ļoti pārdomāts, un nebūt nevar teikt, ka tas radies piepeši. Daudz cilvēku ir zvanījuši un lūguši jau agrāk atļaut avārijas kontracepcijas pārdošanu bez receptes, un pēc ilgstošām un plašām diskusijām esam nolēmuši to atbalstīt," pastāstīja Bundulis.

Avārijas kontracepcija ir "otrā iespēja", kas pielietojama ārkārtas situācijās pēc neaizsargāta dzimumakta, pēc nepareizas kontracepcijas metodes lietošanas, kā arī tad, ja sieviete ir bijusi seksuālās vardarbības upuris, uzskata Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas "Papardes zieds" projektu koordinatore Edīte Kaņepāja-Vanaga.

Šādas kontracepcijas lietošanu pēc avārijas situācijas ierobežo psiholoģiski faktori (apmulsums, grūtības pavaicāt, bezdarbība cerībā, ka grūtniecība neiestāsies), vispārīgi pieejamas informācijas trūkums, kā arī tas, ka to jāsāk lietot 72 stundu laikā. Līdz šim minētajiem faktoriem pievienojās fakts, ka bija nepieciešams iegūt ārsta recepti. Galvenie iemesli, kālab šī prakse izraisīja neapmierinātību, ir saistīti ar bažām par konfidencialitātes saglabāšanu, kā arī ārsta pieejamības ierobežojumiem, jo visbiežāk vajadzība pēc avārijas kontracepcijas ir tieši nedēļas nogalēs vai nakts stundās, pastāstīja Kaņepāja-Vanaga.

"Lai arī tagad šie medikamenti ir nopērkami bez receptes un cilvēkiem reāli ir iespējams iegādāties tos diezgan lielā daudzumā, piemēram, apstaigājot vairākas aptiekas, ir jāpatur prātā, ka tie patiešām ir "otrās iespējas" līdzekļi, kas paredzēti tikai ārkārtas situācijām, tāpēc nevajadzētu izturēties vieglprātīgi un lietot tos vairāk, nekā rakstīts, lai nenodarītu kaitējumu savai veselībai," atgādināja Bundulis.

"Labi, ja esam nonākuši pie kopsaucēja, ka ir jābūt kādai relatīvi drošai kontracepcijas metodei, kuru avārijas gadījumā ir iespējams saņemt 24 stundas diennaktī. Atgādinājumam par avārijas kontracepciju ir jābūt vienmēr, lai tajā brīdī, kad tas notiek, ikviens zinātu, ko darīt. Gluži kā autovadītāju kursos iemāca, kā veikt sirds masāžu autoavārijas gadījumā, vajadzētu zināt, atcerēties un iegādāties avārijas kontracepciju, lai novērstu grūtniecību, kura nav vēlama," atzina Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas prezidente Dace Matule.

Eksperti uzskata, ka ASV no 1994. līdz 2000. gadam avārijas kontracepcijas pieejamība ir samazinājusi veikto abortu skaitu par 11% ("Perspectives on Sexual and Reproductive Health" 10/11 2003). Savukārt Latvijā 2002.gadā kopumā veikti 14 685 aborti, t.i., uz 1000 sievietēm - 29, liecina Veselības statistikas departamenta dati.

Lai palielinātu pareizi lietotas avārijas kontracepcijas gadījumus un samazinātu nevēlamu grūtniecību un abortu skaitu Latvijā, Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija "Papardes zieds" kopš 2003.gada 7.janvāra veic informatīvu kampaņu "Palīdzēsim avārijā cietušajiem!". Tās ietvaros darbojas informatīvais tālrunis, pa kuru nepilnu četru mēnešu laikā piezvanījuši ap 1000 "avārijā nokļuvušo", kuriem nav bijis skaidrs, kā rīkoties šādā situācijā.

Avārijas kontracepcija aptiekās bez ārsta receptes ir pieejama daudzās valstīs, tajā skaitā Francijā, Norvēģijā, Portugālē, Somijā, Lielbritānijā, Beļģijā, Dānijā, kā arī Zviedrijā. Savukārt Latvijā avārijas kontracepcijas līdzekļi, tiesa gan, ar ārsta recepti, ir pieejami kopš 1982.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!