Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Avārijas stāvoklī esošās Peldu ielas atjaunošanai Siguldā valdība varētu piešķirt 210 000 eiro, bet vēl 410 480 eiro - ļaut aizņemties valsts kasē, izriet no otrdienas gaidāmās valdības sēdes darba kārtības.

Jau ziņots, ka augusta vidū Siguldas novada pašvaldības speciālisti Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošajā Peldu ielā konstatēja būtiskas plaisas ielas virskārtā, vairākus metrus no krasta pamanot vietu Gaujā, kurā novērota saduļķota ūdens veidošanās. Turpmāko dienu laikā uz brauktuves tika novērota garenplaisu tīkla paplašināšanās un atdalījušos plakņu iesēdumu padziļināšanās. Atbilstoši ģeoradara mērījumiem, ceļa uzbēruma malas sēšanās bija vērojama vismaz 80 metru garā ielas posmā un pastāvēja iespēja, ka esošie procesi var izraisīt visas nogāzes nekontrolētu noslīdējumu, izraisot vēl lielākus postījumus minētajā teritorijā. Tā rezultātā iela tika slēgta, un piesaistīti ģeologi un citi speciālisti situācijas izpētei.

Kā informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), situācijas izpētē konstatēts, ka ceļš ir zaudējis savu nestspēju, līdz ar to satiksmes slēgšana ir pamatota, kā arī turpmāk ir nepieciešams monitorings. Turklāt visas nogāzes noslīdēšanas novēršanai nepieciešams nekavējoties sākt krasta nostiprināšanu, skaidro VARAM.

Lai rastu risinājumu Peldu ielas avārijas situācijai, AS "Ceļu projekts" ir veikusi bīstamā posma inženierģeoloģijas izpēti, projektēšanas un dokumentācijas izstrādi. Tāpat iepirkumā jau ir izvēlēts ceļa atjaunotājs - būvnieks SIA "Strauteks", piedāvājot visus darbus veikt par 564 408 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Kopējās projekta izmaksas šobrīd ir plānotas 757 307 eiro apmērā ar PVN.

Pašvaldība norāda, ka Peldu iela nodrošina piekļuvi nacionālajai sporta bāzei "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"", kuras 100% kapitāldaļu pieder Latvijas valstij.

2020.gada sākumā sporta bāzē tiek plānoti trīs liela mēroga starptautiski pasākumi - Eiropas kauss bobslejā un skeletonā, Pasaules kauss kamaniņu sportā un Pasaules kauss un Eiropas čempionāts bobslejā un skeletonā.

Pasākumu norises nodrošināšanai ir nepieciešama piekļuve sporta bāzei no Peldu ielas, jo tā tiek izmantota pasākuma arēnas izbūvēšanai, televīzijas transportam, apkalpojošajam un neatliekamās medicīniskās palīdzības transportam un citiem gadījumiem.

Sporta bāzes iekšējais ceļš nevar tikt izmantots šāda veida transportam drošības apsvērumu dēļ, jo tas ir šaurs, līkumains un tas arī ir vienīgais ceļš gājējiem, lai nokļūtu trases apakšējos sektoros, skaidro pašvaldība. Turklāt bāze ir paaugstinātas bīstamības civilās aizsardzības objekts, jo tās teritorijā ir apmēram 45 tonnas amonjaka, savukārt, Peldu iela ir evakuācijas ceļš ārkārtas situācijās.

"Ja netiks nodrošināta piekļuve sporta bāzei no Peldu ielas puses, šie starptautiskas nozīmes pasākumi bāzē nevarēs notikt," pārliecināta pašvaldība.

Tāpat vietvara ir nobažījusies, ka, neatjaunojot Peldu ielu, trase var zaudēt Nacionālās sporta bāzes statusu.

Līdz ar to pašvaldība lūgusi tai piešķirt 210 000 eiro no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", kā arī ļaut aizņemties 410 480 eiro Valsts kasē.

Pašvaldības līdzfinansējums nepieciešamo darbu veikšanai būs 136 827 eiro apmēra.

Par finansējuma piešķiršanu valdība lems 8.oktobrī gaidāmajā sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!