Foto: DELFI
Saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu lielo skaitu šī diena iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim ( V) ir viena no melnākajām ministra amatā. Negadījumu iemeslus plānots analizēt Ceļu satiksmes drošības padomes ārkārtas sēdē 26.janvārī.

Portālam "Delfi" Kozlovskis klāstīja, ka rīta agrumā par avārijām saņēmis "vienu īsziņu pēc otras". 

Tā kā pašlaik Valsts policija vēl izmeklē visus negadījumus, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vērtēs sava transporta avāriju, Kozlovskis atturējās minēt konkrētus avāriju iemeslus.

"Pirmkārt, ceļu stāvoklis zināmā mērā ir bijis kritisks. Otrkārt, jāņem vērā pašu vadītāju atbildība," viņš teica, norādot -  jāapzinās, ka šādos laika apstākļos jābrauc ar mazāku ātrumu nekā atļautais. "Nevar braukt ar ātrumu 90 kilometri stundā, ja ir melnais ledus," sacīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, autovadītāju brīdināšanai ziemā varētu rīkot līdzīgas kampaņas kā pirms Līgo svētkiem. Savukārt runāt par sodu palielināšanu neesot pamata.

To, ka gads sācies traģiski, portālam 'Delfi" atzina arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss ( V).

Atbildot uz jautājumu, cik lielā mērā vainojama autovadītāju neapdomība un cik - ceļu uzturēšana, Matīss teica, ka nevēlas vainot vienu vai otru pusi. "Ir gan, gan. Laika apstākļi ir tādi, ka temperatūra strauji mainās - te viss sasalst, te atkūst," viņš sacīja. Sasalušais segums ir liela problēma, jo, kaisot sāli, siltākos laika apstākļos tas ar ūdeni tiek noskalots, un vēlāk asfalts atkal apledo, klāstīja Matīss.

Viņš norādīja, ka, pirmkārt, jādomā par uzturēšanu un, iespējams, apstrādes jāveic biežāk. Otrkārt, arī autovadītājiem jābūt ar piesardzīgākiem.

Atbildīgajiem dienestiem uzdots sagatavot analīzi par pēdējo divu nedēļu notikumiem, kā arī priekšlikumus turpmākajai rīcībai, tostarp to, vai nepieciešami kādi grozījumi normatīvajos aktos. Situāciju plānots pārrunāt Ceļu satiksmes drošības padomes ārkārtas sēdē 26.janvārī.

"Gadījumi ir ļoti atšķirīgi, ir gan gājēji, kuri neapdomīgi šķērsojuši brauktuves, gan arī braucēji, kas avarējuši. Nepieciešama rūpīga analīze no visiem dienestiem," norādīja Matīss.

Viņš arī pieļāva - ja šādi laika apstākļi turpināsies, pašlaik ceļu uzturēšanai pietiekamais finansējums tiks izlietots un vasaras uzturēšanai atliks mazāk.  "Šajos laika apstākļos segums ļoti strauji bojājas un veidojas bedres," atzina Matīss. 

Jau vēstīts, ka otrdien situācija uz ceļiem apledojuma dēļ vietām ir katastrofāla. Valsts policija līdz pulksten 10:00 saņēma izsaukumus par 57 negadījumiem.

Vairākas galvenās šosejas ir bloķētas vai daļēji bloķētas. Taču palēnām satiksmes plūsma tiek atjaunota.

Šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 13 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!