Foto: Arhīva foto

Pēc publikācijas portālā “Delfi” par to, ka Liepājas centrā remontdarbu laikā atrasti unikāli dokumenti, kurus 1941. gadā atstājusi kāda Sarkanās armijas vienība, Liepājas vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš sniedza savu versiju, kā dokumenti namā nokļuva un kāda ir šīs ēkas vēsture.

Portāls ”Delfi” pagājušajā nedēļā rakstīja, ka aizvadītā gada nogalē Liepājā, kādā no centra mājām veicot remontdarbus, starpstāvu pārsegumā tika atrasts liels daudzums dokumentu, kurus tur, iespējams, 1941. gadā atstājusi kāda Sarkanās armijas vienība. Pēc dokumentiem var redzēt, kā vēl pirms Latvijas okupācijas 1940. gadā un arī pēc tās Liepājā saimniekoja padomju armijas vienība, kas Baltijas jūras piekrastē gatavojās būvēt krasta aizsardzības baterijas. Dokumenti šobrīd atrodas pie kāda Liepājas vēstures entuziasta, kurš vēlējās palikt anonīms.

Dokumenti tika atrasti būvgružos, kas izvesti no kādas ēkas starpstāvu pārseguma. Tur tie nokļuvuši, visticamāk, pēc 2. pasaules kara, kad tika veikts ēkas remonts, lai novērstu kara laikā radītos bojājumus. Dokumentu apjoms ir bijis lielāks, bet daļa zuda kopā ar izvestajiem būvgružiem. Kopumā atrasti aptuveni 500 dažādi dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!