Foto: DELFI
Savstarpējos kašķos par vietas izvēli talsenieki riskē pazaudēt četrus Eiropas Savienības (ES) piešķirtus miljonus un savu slimnīcu, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Vienreiz talsenieki jau gandrīz pazaudējuši slimnīcu – tas notika 2009. gadā, slimnīcai esot finansiālos mīnusos, un, izpaliekot valsts pasūtījumam, ārsti un medicīnas māsas masveidā rakstīja atlūgumus. Cerības uz turpmāku slimnīcas pastāvēšanu bija tuvas nullei. Lai saglabātu reģionālās slimnīcas statusu un atbilstoši plašu pakalpojumu klāstu, tika nodibināta divu slimnīcu – Ventspils un Talsu - apvienība SIA"Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca".

Ja Talsi tagad izgāzīs projektu, kā neoficiāla versija jau tiek minēta atteikšanās no sadarbības ar Talsiem, nomainot to pret Kuldīgas slimnīcu. Cietēji šajā gadījumā būtu Talsu, Dundagas, Rojas, Mērsraga un citi apkaimes iedzīvotāji, kam pēc veselības pakalpojumiem nāktos mērot daudz garāku ceļu, vēsta laikraksts.

Talsos iecerēta kompakta un efektīva slimnīca, ar mazāku aprūpējamo teritoriju un, pats galvenais, mazākiem izdevumiem.
Talsu slimnīcas virsārsts Aivars Lācarus sākotnēji pats iebilda pret vietas maiņu, taču tagad viņš atzīst – principiāli kašķēties par vietu vairs nav laika: "Ir jābūvē, nu jau vienalga kurā vietā, bet slimnīca ir jāuzbūvē!" Šobrīd projekts ir tapis būvniecībai Stendes ielā, un tā pārzīmēšanai un saskaņošanai vairs nav laika. Eiropas fonda nosacījums ir strikti termiņi.

Noraizējies par talsenieku muļļāšanos ir arī Ventspils vicemērs Guntis Blumbergs, kura politiskās atbildības sfērā ir Ziemeļkurzemes reģiona iedzīvotāju veselības aprūpe: "Es jau pēdējā sanāksmē viņiem teicu – jūs, veči, jau varat tā sēdēt grāvītī un pikoties, tikai jūs pazaudēsiet to slimnīcu!"

Pagājušajā nedēļā pikošanās šajā jautājumā turpinājās un opozīcija ierosināja neuzticības izteikšanu Talsu novada mēram Miervaldim Krotovam. Ar divu balsu pārsvaru viņam izdevās saglabāt amatu. "Es nepieļauju domu, ka kāds Talsos negribētu jauno slimnīcu," spriež mērs. Taču, kāda ir projekta pretinieku patiesā motivācija, viņš nemāk izskaidrot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!