Foto: LETA
Drošības policija (DP) izmeklēšanā secinājusi, ka Vladimira Lindermana partijas "13. janvāra kustība" reģistrēšana bijusi nelikumīga, otrdien vēsta laikraksts ”Latvijas Avīze”.

Izmeklēt partija reģistrēšanu DP sāka 2009. gada nogalē. Uzņēmumu reģistram (UR) iesniegtajos dokumentos bijis norādīts, ka partijas dibināšanas sapulce notikusi 2009. gada 12. decembrī Ludzas pilsētas parkā pie estrādes, to vadījis Lindermans, pasākumā bijuši 213 cilvēki. Taču DP noskaidrojusi, ka šajā datumā pilsētā nav bijuši pieteikti un nav notikuši masu pasākumi. Nopratinot 126 cilvēkus, kas dokumentos uzrādītas kā partijas dibinātāji, DP secinājuši, ka 99 no tiem nav piedalījušās dibināšanas sanāksmē. Laikraksts vēsta, ka sapulcē nav bijis noteiktais minimālais dibinātāju skaits.

Apkopojot secināto, DP uzskata, ka iegūti nepārprotami pierādījumi "13. janvāra kustības" nelikumīgai dibināšanai, vēsta laikraksts.

Galvenais valsts notārs Ringolds Balodis esot saņēmis DP atzinumu, vēsta avīze. Taču viņš laikrakstam skaidrojis, ka galvenais valsts notārs nevar atcelt lēmumu par partijas dibināšanu. Likums nepieļauj jaunizveidota subjekta izbeigšanu, kad ar galvenā valsts notāra lēmumu tiek atcelta subjekta reģistrācija, skaidro laikraksts. Savā atbildes vēstulē Balodis lūgšot DP informēt prokuratūru par izmeklēšanā konstatētajiem faktiem, vēsta laikraksts.

Laikraksts atgādina, ka partija "13. janvāra kustība" oficiāli reģistrēta 2010. gada 29. janvārī, taču šā gada jūlijā tā tika pārreģistrēta ar nosaukumu "Par dzimto valodu". Fakts, ka Lindermans un Jevgēnijs Osipovs nav Latvijas pilsoņi, saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem likumiem viņiem neliedz būt partijas dibinātājiem un vēlāk ieņemt vietas valdē, atgādina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!