Foto: LETA
40. vidusskolas vadībai neesot iemesla atbrīvot no darba krievu valodas un literatūras skolotāju Vladislavu Rafaļski, kurš radio ēterā paziņoja, ka ir nelojāls Latvijas valstij, ceturtdien vēsta "Latvijas Avīze".

Skolas direktora pienākumu izpildītāja Jeļena Vediščeva avīzei sacījusi, ka Rafaļska rīcību un pēdējos izteikumus vētīs viss skolas kolektīvs. Skolas vadībai interesē "pedagoga pedagoģiskā pozīcija, cik daudz pedagogs audzina bērnos cieņu pret valsti, pret sevi, pret dabu, pret kultūru".

Pirmdien notika skolas krievu valodas un literatūras metodiskās komisijas sēde, kur Rafaļskis skaidrojis, neesot nelojāls Latvijas valstij, tautai un kultūrai, bet gan "valdībai un režīmam". Ceturtdien skolā paredzēta ētikas komisijas sēde, kur arī izskatīs Rafaļska izteikumus.

Skolā iepriekš esot izveidota īpaša anketa, kura jāizpilda skolēniem un kurā uzdoti jautājumi par valodu un sociālo zinātņu priekšmetu skolotāju. Visas anketas vēl nav apkopotas, taču pašreizējie dati liecina, ka neviens bērns nav atbildējis, ka kāds skolotājs viņus "neaudzinātu patriotismā".

Skolā secināts, ka stundās Rafaļskis nepauž tādus viedokļus kā masu medijos, līdz ar to skolas vadībai neesot iemesla atbrīvot viņu no darba.

"Kā pilsonei man arī, pirmo reizi dzirdot kolēģa izteikumus radio ēterā, mati saslējās stāvus, bet kā direktora pienākumu izpildītāja es varu rīkoties tikai likuma ietvaros, un Rafaļska kungs teic, ka viņš audzina bērnos mīlestību uz Latviju," "Latvijas Avīzei" stāstīja Vediščeva un norādīja uz Izglītības likuma 50. pantu, kurā minēts, kādas personas nedrīkst strādāt par pedagogiem: par nelojalitāti tur nekas nav teikts.

Jau ziņots, ka Rafaļskis radio ēterā paziņojis, ka ir nelojāls Latvijas valstij. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," paudis Rafaļskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicināja Rīgas pašvaldību vērst uzmanību uz iespējamu likuma normu pārkāpumu Rīgas 40.vidusskolas skolotāja rīcībā par viņa izteikumu radio ēterā, kurā viņš atzinis, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Nedaudz vēlāk Rafaļskis, kurš ir arī partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvis, sacīja, ka savos izteikumos par nelojalitāti esot runājis par valdību, režīmu, nevis valsti, kultūru, tautu vai vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!