Foto: Publicitātes foto

Ražotājus neuztrauc otrdien valdības pieņemtās jaunās ēdināšanas prasības skolās, kas cita starpā aizliedz skolēnu ēdienkartēs iekļaut kečupu, majonēzi un gaļu maz saturošus cīsiņus, savukārt ēdinātāji pauž bažas par to, kurš veiks produktu sastāva kontroli, trešdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Majonēzes ražotājuzņēmumā "Balttur – R" laikrakstam sacīja, ka jaunās prasības kompānijas biznesu neietekmēs, jo skolas un bērnudārzi nav lielākie produkcijas pircēji. Arī gaļas produktu ražotāji "Rēzeknes gaļas kombināts" un "Tukuma gaļas kombināts LAT" atbalsta valdības lēmumu, līdzīgi to vērtē arī majonēzes un kečupa ražotājs "Milda KM".

Savukārt skolu ēdināšanas uzņēmuma SIA "Raģe" valdes locekle Gunta Bernane laikrakstam gan paudusi satraukumu par to, kurš veiks produktu kontroles, jo Latvijā nevar noteikt gaļas sastāvu desu izstrādājumos.

"Pastāv jautājums, kurš garantēs, vai cīsiņi un sardeles satur 70% gaļas. Šādas analīzes veic ārpus Latvijas, un tās maksā 100 latus. Un ne PVD [Pārtikas un veterinārais dienests, ne Veselības ministrija negatavo zinošus speciālistus, kas to var kontrolēt. Jau 20 gadus strādāju skolēnu ēdināšanā un šādi absurdi lēmumi jau vairs nepārsteidz. Domāju, ka tas būs uz katra ēdinātāja sirdsapziņas," tā Bernane.

Jau vēstīts, ka valdības otrdien atbalstītie noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem paredz, ka no šā gada 1.jūnija pirmsskolas, vispārējās un profesionālās vidējās izglītības iestāžu ēdienkartēs nedrīkstēs iekļaut frī kartupeļus un kā piedevas ēdienam izmantot majonēzi un kečupu.

Atbildīgā Veselības ministrija skaidroja, ka līdz šim normatīvie akti nenoteica vienas dienas enerģijas un uzturvielu devas izglītojamajam bērnudārzā, pamata un vidējās izglītības iestādēs. Nav noteikts arī vienas dienas enerģijas un uzturvielu devas ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem.

Valdībā atbalstītie noteikumi nosaka enerģijas un uzturvielu normas izglītojamajiem, viņu ikdienas ēdienkartē iekļaujamos un neiekļaujamos pārtikas produktus, kā arī uzturā pievienojamā sāls un cukura daudzumu. Noteikumi arī nosaka enerģijas un uzturvielu dienas normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!