Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), piedaloties paša vadītās ministrijas organizētā konkursā, ieguvis tiesības saņemt finansējumu savas privātmājas aprīkošanai ar saules kolektoriem, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Tiesa, pēc tam, kad par konkursu sākts interesēties, ministrs esot pārdomājis un līgums par publiskā finansējuma piesaisti netikšot slēgts, raksta "Neatkarīgā".

Avīze raksta, ka juridiski Sprūdža rīcībā nekādu pārkāpumu, visticamākais, nebija. Lēmumus par atbalstītajiem projektiem pieņēma komisija, kurā viņš pats nepiedalās. Līgumus savukārt slēdz un to īstenošanu uzrauga SIA "Latvijas Vides investīciju fonds" (LVIF), kur viņš nestrādā. Tomēr fakts, ka ministrs cenšas gūt personisku ar oficiālo atalgojumu nesaistītu labumu paša vadītajā sistēmā, ir "piedauzīgs", apstiprina politologi.

"Cienījamais ministrs laikam nesaprot, kur ir nonācis. Viņš piesakās konkursiem, kam pats ir priekšnieks. [..] Pat, ja tas nav interešu konflikts no likuma viedokļa, sabiedrības izpratnē tas tāds ir vienalga," laikrakstam sacījis politologs Ivars Ījabs.

Viņš velk paralēles ar hrestomātisko ārlietu ministres Lailas Freivaldes gadījumu Zviedrijā. Arī viņa dzīvokli privatizēja likumīgi, taču tas bija pretrunā sociāldemokrātu partijas politiskajiem uzstādījumiem un viņa galu galā bija spiesta atkāpties.

VARAM vēstulē avīzei skaidrojusi: "Kaut arī no juridiskā aspekta nav ierobežojuma šāda finansējuma saņemšanai arī ministriem, lai novērstu visas iespējamās spekulācijas par finansiālu atbalstu viņa iecerētajam projektam, Sprūdžs līgumu ar LVIF par KPFI [Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta] atbalstu par plaknes saules kolektoru ierīkošanu dzīvojamā mājā īstenošanu normatīvos noteiktajā termiņā nolēma neslēgt un plāno to īstenot par saviem personīgajiem līdzekļiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!