Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja akceptēja grozījumus Rīgas domes noteikumos “Par azartspēļu organizēšanas aizliegumu Rīgā”, kas paredz atļaut organizēt azartspēles tikai Lucavsalā, Zaķusalā un viesnīcās, informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Ņemot vērā Rīgas iedzīvotāju viedokli, kā arī vairāku Rīgas domes komiteju priekšlikumus, no esošajiem noteikumiem tika svītroti punkti, kuri atļāva organizēt azartspēles Čiekurkalnā, Krasta ielā un Spilvē.

Līdz ar to organizēt azartspēles Rīgā varēs tikai Lucavsalas ziemeļu daļā un Zaķusalā posmā no Salu tilta līdz Dzelzceļa tiltam, kā arī viesnīcu teritorijās.

Komiteja uzdeva Juridiskajai pārvaldei izpētīt iespēju aizliegt pārējā pilsētas teritorijā arī azartspēļu reklāmu.

Savukārt, Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja nolēma, ka azartspēlēm atļaujamā teritorija Rīgā būtu atvēlama tikai viesnīcu teritorijās.

Komiteja noraidīja iespējamību nākotnē azartspēles organizēt arī Lucavsalā un Zaķusalā. Komitejas priekšsēdētājas vietniece Maija Stefane (JL) pauda izbrīnu, par ieteikumu azartspēlēm atvēlēt teritoriju Lucavsalā. “Vēl nav zināma apbūves vīzija Lucavsalā, bet jau tiek piedāvāta iespēja tur veidot azartspēļu zonu,” teica Stefane.

Komitejas priekšsēdētāja Helmī Stalte (TB/LNNK) norādīja, ka valsts galvaspilsētā vispār būtu liedzama jaunu azartspēļu zonu ierīkošana un noteikšana. Komitejas lēmums bija vienbalsīgs, ka azartspēlēm atvēlamā teritorija pieļaujama tikai viesnīcās.

Par grozījumiem noteikumos vēl būs jālemj domei.

Latvijas Spēļu biznesa asociācija (LSBA) uzskata, ka Attīstības komitejas lēmums bez situācijas izpētes un racionāliem argumentiem un pat bez LSBA viedokļa uzklausīšanas noteikt jaunus ierobežojumus teritorijām, kurās atļauts rīkot azartspēles, ne tikai samazinās ieņēmumus valsts un pilsētas budžetos, bet arī ir kārtējais signāls, kas liecina, ka uzņēmējdarbības vide kļūst nestabilāka, neprognozējamāka un arvien vairāk tiek pakļauta politiskām intrigām un partiju savstarpējo attiecību un rēķinu kārtošanai.

Tuvākajos gados tiek plānots, ka valsts budžets tikai no azartspēļu nodokļa un nodevas iegūs no 13 līdz 15 miljoniem latu, no kuriem ceturtā daļa pienāksies pašvaldībām, kuru teritorijās azartspēles tiks organizētas. Kopā valsts šajos gados no nozares nodokļos plāno iegūt 18 - 20 miljonus latu. Pēc aizlieguma stāšanās spēkā šādi ieņēmumi nebūs reāli. Gandrīz visi no apmēram 4 tūkstošiem strādājošo šajā nozarē Rīgā, no kuru atalgojuma tāpat tiek maksāti nodokļi, zaudēs darbu.

Rīgas domes vēlme pieņemt ierobežojumus ir pretēja Eiropas Savienības valstu tendencei liberalizēt likumdošanu, jo pārlieku stingra reglamentācija tur rada nelegālu biznesu, ar kuru valstīm ir grūti cīnīties, uzskata asociācija.

LSBA tomēr izsaka cerību, ka galvaspilsētas domnieki izvērtēs šo nepārdomāto lēmumu un neatbalstīs to domes sēdē.

Jau ziņots, ka iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome pēdējā sēdē pirms pašvaldību vēlēšanām pieņēma noteikumus, ar kuriem aizliedza organizēt azartspēles Rīgas vēsturiskajā centrā. Noteikumi bija vēl bargāki nekā sākotnēji paredzēts, jo tie attiecas arī uz četru un piecus zvaigžņu viesnīcām. Noteikumi aizliedza organizēt azartspēles Rīgas pilsētas vēsturiskajā centrā, Mežaparkā, daudzstāvu un mazstāvu daudzdzīvokļu namos un šo namu teritorijās. Azartspēļu asociācija par noteikumiem iesniegusi sūdzību Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM), paužot, ka tie nedefinē pietiekami skaidri teritorijas, kurās nedrīkst rīkot azartspēles. RAPLM atzina, ka noteikumi ir likumīgi, taču tos jāprecizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!